ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Δήμος Βέλου-Βόχας: Έρχονται 15 κάδοι ανακύκλωσης ρούχων σε 6 Κοινότητες

Το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία με την εταιρεία RECYCOM και αναμένεται η τοποθέτησή τους – Ποια είδη ανακυκλώνονται και ποια θα είναι τα οφέλη από την δράση

Ομόφωνα αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 22 Απριλίου η συνεργασία του δήμου Βέλου-Βόχας με την εταιρεία ανακύκλωσης RECYCOM για τη διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Με την δράση αυτή είδη που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια, μπαίνουν σε μια διαδικασία ανακύκλωσης με έναν σύγχρονο τρόπο.

Με την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων κόκκινου και μοβ χρώματος καλλιεργείται η σωστή νοοτροπία αναφορικά με ζητήματα ανακύκλωσης και αποτελεί μία πρόσκληση προς τον καθέναν να πάψει να αδιαφορεί και να ενεργοποιηθεί στο θέμα της ανακύκλωσης. Έτσι, με την ανακύκλωση ρούχων  και με σωστή διαχείριση, καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%. Το υπόλοιπο ποσοστό δωρίζεται σε ευπαθείς ομάδες ή προωθείται στα κέντρα ανακύκλωσης με σκοπό την εκ νέου χρήσης του.

Στον δήμο Βέλου-Βόχας λοιπόν, οι 15 κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων θα τοποθετηθούν σε 6 κοινότητες και αναλυτικά ως εξής:

Α/ΑΚΟΙΝΟΤΗΤΑΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
1ΝΕΡΑΝΤΖΑΟδός Παναγή Τσαλδάρη έναντι mini market
2ΒΕΛΟ2o Nηπιαγωγείο Βέλου
3ΒΕΛΟΟδός Αγίας Μαρίνης 35
4ΒΕΛΟΟδός 28ης Οκτωβρίου (Δημοτικό σχολείο)
5ΒΕΛΟΟδός Αχέπανς 28 (Γυμνάσιο)
6ΒΕΛΟΟδός Αγίας Τριάδας 37 (S/M Κρητικός)
7ΚΟΚΚΩΝΙ/ΠΟΥΛΙΤΣΑΔημοτικό Σχολείο Κοκκωνίου Πουλίτσας
8ΠΟΥΛΙΤΣΑΔημοτικό Σχολείο Πουλίτσας
9ΒΡΑΧΑΤΙΠαιδική Χαρά
10ΒΡΑΧΑΤΙΟδός Κολοκοτρώνη 8 (Λύκειο)
11ΒΡΑΧΑΤΙΟδός Παναγή Τσαλδάρη (S/M Βασιλόπουλος)
12ΒΡΑΧΑΤΙΔημοτικό Σχολείο
13ΒΟΧΑΪΚΟΕπ. Οδός Βραχατίου-Νεμέας 115 (Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου)
14ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΟδός Σπύρου Κοκκώνη 2 (Δημαρχείο)
15ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΟδός 25ης Μαρτίου 19 (Δημοτικό Σχολείο)
Τα 15 σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν οι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων-υποδημάτων

Τι ανακυκλώνεται

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στους κάδους μπορούν να αποτεθούν συγκεκριμένα είδη όπως:

  • Ρούχα (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
  • Παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
  • Λευκά είδη (όπως μαξιλάρια, σεντόνια κτλ.)
  • Αξεσουάρ (όπως ζώνες, τσάντες κτλ.)

*Τα υλικά που εναποθέτονται στους κάδους θα πρέπει να είναι καθαρά και σε κλειστές σακούλες

Τα ενδύματα -υποδήματα συλλέγονται χειρωνακτικά από το προσωπικό της RECYCOM σε εβδομαδιαία βάση.

Οι κάδοι είναι ενισχυμένοι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά διαθέτοντας ράβδους και νευρώσεις διαθέτοντας αντικλεπτικό σύστημα με κλειδαριές ασφαλείας. Οι κάδοι διαστάσεων 1μ Χ 1μ Χ 2,1μ τοποθετούνται και βιδώνονται σε σταθερό έδαφος με σκοπό την αποτροπή άσκοπης ή παράνομης μετακίνησής τους.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την άψογη εξωτερική κατάσταση των κάδων, την καθαριότητα, συντήρηση, πιθανή αντικατάσταση, έως και για το ενδεχόμενο φθοράς, πυρασφάλειας ή καταστροφής των κάδων δίχως καμία επιβάρυνση του Δήμου καθώς και την άμεση επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος που αφορά τους κάδους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει στόλο 25 οχημάτων με προδιαγραφές ρύπων EURO 5 και EURO 6 και αποθήκες σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Πάτρα και Κόρινθο.

Διαχείριση ρούχων

Μετά από διαλογή, τα καλύτερα σε ποιότητα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς.

Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται όποτε χρειαστεί για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές.

Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επαvάχρηση σε κέντρα Ανακύκλωσης. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επαvάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κτλ.

Ποια είναι τα οφέλη της δράσης

Το βασικότερο όφελος που προκύπτει από τη δράση είναι η μείωση σε μεγάλο βαθμό του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν στα σκουπίδια. Έτσι εξοικονομούνται πόροι και ενέργεια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για αντιμετώπιση της απειλής των κλιματικών αλλαγών.

Επιπλέον, η εταιρεία σύμφωνα με το συμφωνητικό αναλαμβάνει να κάνει δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, και να προωθήσει αποτελεσματικά μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείρισης και επανάχρησης ανακυκλώσιμων υλικών με την παροχή βοήθειας στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες διαθέτοντας μέρος των ποιοτικά καλών ρούχων.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.