ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Συζητήση για το Τεχνικο Πρόγραμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέλου-Βόχας

Υλοποιήσιμο είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Αννίβα Παπακυριάκο το Τεχνικό πρόγραμμα που συνέταξε η δημοτική αρχή. Αναφορικά με τη μείωση του προϋπολογιζόμενων έργων, τόνισε ότι έχουν γίνει πολλές αλλαγές στον υπολογισμό των οικονομικών δεδομένων από το Κράτος. Βασίζεται δε για πρώτη φορά μόνο στα εισπραχθέντα από πλευράς δήμου. «Αναγκαστήκαμε» είπε «να κόψουμε τους ιδίους πόρους κατά 1 εκατομμύριο αλλά η φιλοσοφία του Τεχνικού Προγράμματος παραμείνει ίδια». Όσον αφορά το ύψος των προϋπολογιζόμενων έργων του Τεχνικού Προγράμματος τα 2.200.000 ευρώ ο δήμαρχος κατέθεσε την πίστη του ότι η υλοποίησή του θα φθάσει το 100% διότι τα χρήματα θα προέλθουν από τη ΣΑΤΑ.

Το Τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα 670.000 ευρώ, τα οποία είναι συνεχιζόμενα (ΣΑΤΑ-ΕΣΠΑ), 750.000 ευρώ έργα που αφορούν συνολικά το δήμο, 450.000 ευρώ έργα των Τοπικών Κοινοτήτων. Ο δήμαρχος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των επιμέρους ποσών του Τεχνικού Προγράμματος τεκμηριώνοντας την άποψή του ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 είναι απολύτως υλοποιήσιμο.

 

Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Λέκκας, στην τοποθέτησή του είπε πώς «θα το καταψηφίσουμε, καθώς βρήκαμε ένα τεχνικό πρόγραμμα της τάξεως των 3.300.000 ευρώ και μας παρουσιάζεται τελικά μειωμένο κατά 1 εκατομμύριο. Πιστεύουμε» τόνισε «ότι υπάρχει ανικανότητα και ανεπάρκεια. Παραδείγματος χάριν», συνέχισε «το δημαρχείο. Υπήρχε λύση με ιδιώτη, σήμερα βλέπουμε αυτό θέμα να σέρνεται χωρίς ορίζοντα. Μετά. Βλέπουμε πολλές αναθέσεις τις τάξεως των 24.000 ευρώ χωρίς να παίρνουμε τις απαντήσεις που θα έπρεπε. Παρατηρώ ότι πολλές Τοπικές Κοινότητες του πρώην δήμου Βέλου δεν αναφέρονται. Άραγε δεν υπάρχει γι’ αυτές κάτι στο Τεχνικό Πρόγραμμα, παρότι πληρώνουν Δημοτικά Τέλη;» αναρωτήθηκε. Και συνέχισε «θεωρώ πολύ σοβαρό τον παραγκωνισμό των Τοπικών Συμβουλίων και των Τοπικών Επιτροπών που παρότι προβλέπεται να συνεδριάζουν και να προτείνουν προς τη Δημοτική αρχή τις ανάγκες τους, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι απόψεις τους με αποτέλεσα να νιώθουν ότι αυτό που εκπροσωπούν δεν έχει αντίκρισμα και να μην θέλουν στο μέλλον να ασχοληθούν με τα κοινά». «Φοβάμαι», είπε καταλήγοντας «ότι όλες οι υγιείς δυνάμεις θα θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Πολλά κρίσιμα θέμα παραμένουν αναπάντητα, γίνονται δηλώσεις για έργα και υλοποιήσεις αλλά προφανώς αυτά ενθουσιάζουν μόνο τη Δημοτική Αρχή και όχι τον κόσμο. Δεν τα έχετε καταφέρει», κατέληξε σε έντονο ύφος «έχετε αποτύχει και αυτή η αποτυχία πρέπει να εμποδιστεί».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Λέκκα, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος κ. Παπακυριάκος αναφέρθηκε στο θέμα του δημαρχείου και είπε πώς «υπάρχει ένα υπόλοιπο 1.200.000 ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση το οποίο έχει παραμείνει στάσιμο πολλά χρόνια. Το δημαρχείο το θεωρώ», συνέχισε «μέγιστο έργο για το δημότη και προχωράμε σε νέα Μελέτη. Παράλληλα οι μελέτες θα γίνουν δωρεάν από τους Αρχιτέκτονες και το κόστος θα πέσει στα 600-700.000 ευρώ», κατέληξε.

 

 

Θεωρώ προχειρότητα, είπε ο αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Ραχανιώτης, την αλλαγή των ποσών κατά 1 περίπου εκατομμύριο μέσα σε 2 μέρες. «Το Τεχνικό Πρόγραμμα» είπε « είναι ο αποδέκτης των προβλημάτων των πολιτών. Από το 2009 και μετά έχουμε μειώσεις και περικοπές της τάξης του 60%, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για τους δήμους. Οφείλουν οι δήμοι όμως να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο λειτουργίας, τη συντήρηση των βασικών υποδομών». Καταλήγοντας αιτιολόγησε την άρνηση του να το ψηφίζει ως εξής: «Όπως διαπιστώνουμε» είπε «οι απευθείας αναθέσεις είναι κανόνας σ’ αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αυτό μας βρίσκει αντίθετους και γι’ αυτό το καταψηφίζουμε».

 

 

Ο κ. Νίκος Μπούρας, παίρνοντας το λόγο δήλωσε κατ’ αρχήν πώς ψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα, παρότι όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι φτωχό και μπορεί να έχουν γίνει και αδικίες». Στην συνέχεια εστίασε στο θέμα των εγκρίσεων για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις για έργα υποδομής και αναπλάσεων και αναφέρθηκε στην παραλιακή ζώνη της Σαμούτανης όπου υπάρχει σοβαρό θέμα. Καταλήγοντας πρότεινε στο δήμαρχο να αξιοποιήσει τις μελέτες που υπάρχουν από την προηγούμενη δημοτική αρχή  κυρίως για θέματα αιγιαλού.

 

Ο αρχηγός της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ευθαρσώς στην τοποθέτησή του πώς το Τεχνικό Πρόγραμμα το καταψηφίζει στο σύνολό του και ότι για έναν δήμο όπως ο δικός μας περίμενε να απαιτηθούν από την πολιτεία περισσότερα χρήματα για έργα κι όχι να χρεώνεται συνέχεια ο δημότης.

 

 Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ.Κ. Ζευγολατιού

Στις 14 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δ.Κ. Ζευγολατιού με θέματα  τη ρύθμιση στάθμευσης και τοποθέτηση πληροφοριακών και ρυθμιστικών πινακίδων στο κέντρο του Ζευγολατιού και απαγόρευση στάθμευσης έμπροσθεν όλων των σχολείων της Κοινότητας με τοποθέτηση κώνων, την απορροή λιμνάζοντων υδάτων επί του δρόμου που οδηγεί στη στάση στον Προαστιακό στην Κυρά- Βρύση, την αντικατάσταση σχαρών στα αυλάκια της Κοινότητας και το πρόγραμμα ομαδικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2013.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δ.Κ. κ. Γιώργο Μαγγίνα, η αντικατάσταση των σχαρών, έχει ολοκληρωθεί στο χώρο της λαϊκής έχει ήδη ολοκληρωθεί θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές που χρειάζονται παρέμβαση. Επίσης, άμεσα θα τοποθετηθούν κώνοι μπροστά στα σχολεία για να εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση των μαθητών.

 

Κατηγορίες:ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.