ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κεραυνοί Τρωγάδη και Αννίβα κατά Ε.Ρ.Πα. για τα σχολεία

Το δημοσίευμα της εφημερίδας μας στο προηγούμενο φύλλο για τις συντηρήσεις σχολικών κτηρίων, απετέλεσε την αρχή μιας κόντρας. Η Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι κοροϊδεύει τους δημότες. Ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Τρωγάδης απάντησαν με «κεραυνούς» στο ειρωνικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η παράταξη του Λεωνίδα Στεργιόπουλου!

Το δελτίο τύπου

DSC_4514 Μετά την έκδοση του προηγούμενου φύλλου της εφημερίδας μας, η Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με τις συντηρήσεις των σχολείων το οποίο ανέφερε:
«Διαβάσαμε στην εφημερίδα ‘’ΓΝΩΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ’’ την ανακοίνωση – προεκλογική καμπάνια του δημάρχου που αφορά την συντήρηση των σχολικών κτιρίων του Δήμου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: ‘’μία από τις βασικές προτεραιότητες του Δημάρχου κ. Αννίβα Παπακυριάκου και των συνεργατών του είναι η, όσο το δυνατόν, εκπλήρωση αιτημάτων των υπευθύνων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας’’.
Αυτό που δεν λέει ο δήμαρχος στην ανακοίνωσή του, είναι το πόσο στοίχισαν αυτές οι εργασίες στους δημότες και κυρίως με ποιόν τρόπο και σε ποιους ανατέθηκαν οι συγκεκριμένες εργασίες. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ρωτάμε ευθέως τον δήμαρχο:
1) Έγιναν δύο απευθείας αναθέσεις τον Δεκέμβριο του 2013 στον ίδιο εργολάβο για συντηρήσεις σχολικών κτιρίων συνολικής αξίας 48.000 €; Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός για τις συγκεκριμένες εργασίες αλλά επελέγη η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης η οποία μπορεί μεν να είναι νόμιμη αλλά μόνο ηθική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί;
2) Γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα στα σχολεία του Δήμου, τα χρήματα της επιχορήγησης του Δ’ τριμήνου 2013 όταν τα χρήματα έχουν έρθει στο Δήμο από τον Νοέμβριο του 2013 και σε άλλους Δήμους του νομού έχουν μοιραστεί στα σχολεία πριν το τέλος του προηγούμενου έτους;
3) Γιατί δεν έχει μοιραστεί ακόμα στα σχολεία η επιχορήγηση, πετρελαίου θέρμανσης από το υπουργείο εσωτερικών, που έχει έρθει εδώ και μήνες;
Εάν νομίζει ο δήμαρχος ότι θα καταφέρει να κοροϊδέψει τους δημότες με προεκλογικά κόλπα της περασμένης δεκαετίας είναι γελασμένος. Οι πολίτες του δήμου και ιδιαίτερα οι γονείς έχουν καταλάβει εδώ και καιρό πως δεν υπάρχει βούληση από την παρούσα δημοτική αρχή για να επιλύσει ή έστω να μετριάσει τα μεγάλα προβλήματα των σχολείων του Δήμου».

Η απάντηση Τρωγάδη

trogadis nea Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Βασίλης Τρωγάδης ανέλαβε να δώσει απαντήσεις στο προαναφερθέν δελτίο τύπου. Αναλύοντας μία μία τις ερωτήσεις που υπέβαλε η Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη, μάς είπε τα εξής:

Ερώτημα 1ο: «Έγιναν δύο απευθείας αναθέσεις τον Δεκέμβριο του 2013 στον ίδιο εργολάβο για συντηρήσεις σχολικών κτιρίων συνολικής αξίας 48.000 €; Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός για τις συγκεκριμένες εργασίες αλλά επελέγη η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης η οποία μπορεί μεν να είναι νόμιμη αλλά μόνο ηθική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί;», αναφέρει το δελτίο τύπου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κάθε δήμαρχος –από το νόμο- έχει το δικαίωμα της απευθείας ανάθεσης. Ο νόμος ορίζει και το όριο της απευθείας ανάθεσης αλλά και το πότε επιβάλλεται διαγωνιστική διαδικασία. Ακολουθεί η λεπτομερής απάντηση του δημάρχου. Σε ό,τι αφορά στα περί ηθικής σας παραπέμπω στον επίλογο αυτής μου της τοποθέτησης.

Ερώτημα 2ο: «Γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα στα σχολεία του Δήμου, τα χρήματα της επιχορήγησης του Δ’ τριμήνου 2013 όταν τα χρήματα έχουν έρθει στο Δήμο από τον Νοέμβριο του 2013 και σε άλλους Δήμους του νομού έχουν μοιραστεί στα σχολεία πριν το τέλος του προηγούμενου έτους;», γράφεται στο δελτίο τύπου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με την ΚΥΑ 30842/31-07-2013 που αφορά στην παροχή πληροφοριών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, τα δεδομένα που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τον προϋπολογισμό του 2014 ήταν δεδομένα του Απολογισμού του Ιουλίου του 2013. Για το δήμο Βέλου-Βόχας τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν του Απολογισμού του Οκτωβρίου 2013. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα ΚΥΑ ο υπολογισμός των εσόδων των για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, έπρεπε να γίνει στην τελευταία κατανομή επί τέσσερα. Επομένως η χρηματοδότηση με την πιο πάνω ημερομηνία (21/11/2013) εκ των πραγμάτων δεν προϋπολογίστηκε αρχικά, αλλά μέσω Αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Ήδη η διαδικασία της Αναμόρφωσης είναι στο τελικό στάδιο της έγκρισης, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε τελικά να προχωρήσει η έκδοση Χρηματικού Εντάλματος Πληρωμής.
Αξίζει να σημειωθεί, υπογραμμίζει ο κ. Τρωγάδης, ότι ήδη έχει αποδοθεί η Α΄ κατανομή για το έτος 2014 για την οποία δεν υπήρχε διαδικαστικό κώλυμα… άρα;

Ερώτημα 3ο: «Γιατί δεν έχει μοιραστεί ακόμα στα σχολεία η επιχορήγηση, πετρελαίου θέρμανσης από το υπουργείο εσωτερικών, που έχει έρθει εδώ και μήνες;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για πρώτη φορά πιστώθηκε τέτοιο ποσό στους Δήμους επομένως ήταν αδύνατο να έχει προβλεφθεί εξ’ αρχής στον προϋπολογισμό. Δηλαδή ήταν απαραίτητο να ακολουθηθεί η διαδικασία μέσω Αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Ήδη η διαδικασία της Αναμόρφωσης είναι στο τελικό στάδιο της έγκρισης, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε τελικά να προχωρήσει η έκδοση Χρηματικού Εντάλματος Πληρωμής.
Σ’αυτή την περίπτωση, συνεχίζει ο κ. Τρωγάδης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βέλου-Βόχας είναι ο μόνος δήμος που τις δύο συνεχόμενες χρονιές επιχορήγησε τις Σχολικές Επιτροπές με ποσό συνολικά 36.000 € για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Ποσό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που η κεντρική εξουσία επέδωσε τα δύο τελευταία χρόνια και για το οποίο κόπτεστε για τη μη καταβολή του;

Με δεδομένα λοιπόν όλα τα παραπάνω, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, θεωρεί κανείς ότι η δημοτική αρχή κοροϊδεύει δημότες και γονείς προεκλογικά; Θεωρεί κανείς πώς όλα αυτά είναι κόλπα περασμένων δεκαετιών; Θεωρεί κανείς – με βάση όλα τα παραπάνω- πώς διαφαίνεται αδυναμία βούλησης σε κάποιο από αυτά τα θέματα;
Αν λοιπόν γίνεται λόγος περί ηθικής, καταλήγει ο κ. Τρωγάδης κεραυνοβολώντας την Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη, καλό θα είναι να είστε το λιγότερο, πιο προσεκτικοί.
Αν βέβαια επιμένετε σε τέτοιες λανθασμένες τοποθετήσεις – δεν αναφέρομαι στα ερωτήματα που καλώς θέσατε – τότε μάλλον τίθεται εν αμφιβόλλω στο σύνολό της, η ουσία και οι προθέσεις της αντιπολιτευτικής σας τακτικής!

Η απάντηση του δημάρχου

secur1 Ο Αννίβας Παπακυριάκος, δήμαρχος Βέλου-Βόχας, απάντησε κι αυτός με τη σειρά του στο δελτίο τύπου της Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης.
Στον προϋπολογισμό του 2013 του δήμου μας, λέει ο δήμαρχος, ο οποίος έχει ελεχθεί και εγκριθεί από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου είχαν προταθεί οι παρακάτω δύο εργασίες:
Συντήρηση σχολικών κτιρίων Δ.Ε. Βόχας ποσού 24.600 € με ΦΠΑ
Συντήρηση σχολικών κτιρίων Δ.Ε. Βέλου ποσού 24.600 € με ΦΠΑ
Η ισχύουσα νομοθεσία, αναφέρει ο Αννίβας Παπακυριάκος, για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, δίνει τη δυνατότητα στο Δήμαρχο να ακολουθεί τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σύμβασης υπηρεσιών, εργασιών κ.τ.λ. μέχρι ποσού 20.000 € χωρίς ΦΠΑ.
Ενημερωτικά η όλη διαδικασία δημοσιεύεται υποχρεωτικά στο «Διαύγεια» και καταχωρείται το αίτημα σύμβασης στο κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να λάβει γνώση ο κάθε ενδιαφερόμενος και να καταθέσει την ανάλογη προσφορά του.
Οι συγκεκριμένες εργασίες δημοσιεύτηκαν στο Διαύγεια και στο Κ.Η.Μ.Δ.Σ. Οι μοναδικές προσφορές που κατατέθηκαν για την υλοποίηση των εργασιών αυτών ήταν από τον εργολάβο κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και στον οποίο τελικά ανατέθηκαν εφόσον ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος.
Τι είναι λοιπόν το μη ηθικό; ερωτά ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας. Η απευθείας ανάθεση, σύμφωνα με το νόμο, δύο εργασιών στον ίδιο εργολάβο και η εκπλήρωση των αναγκών των σχολικών μονάδων ή η μη εκτέλεση αυτών επειδή υπήρχε ένας και μοναδικός εργολάβος; καταλήγει σε έντονο ύφος!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.