ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Μπορούν οι δήμοι να απαλλάξουν από τα δημοτικά τέλη τις πληττόμενες επιχειρήσεις;

Η πρόταση του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας δημιούργησε προσδοκίες στους επιχειρηματίες και προβληματισμό στους δήμους

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας προέβη πριν λίγες μέρες σε μια πρόταση προς τους δημάρχους του νομού, με επιστολή του, στην οποία ζητά την απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αλλά και τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η πρόταση του κ. Πιτσάκη, εν πρώτοις, είναι εξαιρετική, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι οι αποδέκτες της πρέπει να είναι οι δήμαρχοι. Και αυτό διότι και η είσπραξη δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτική της εργασίας που εκτελείται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του δήμου και ως εκ τούτου είναι υποχρεωτική, νομοθετημένη από 1975 και δεν αρκεί μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου για να ανασταλεί ή να σταματήσει η είσπραξή τους.

Θυμίζουμε ότι το τεράστιο θέμα της μη είσπραξης δημοτικών τελών από κλειστά/μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα λύθηκε μετά από αγώνα 20 ετών από την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), με σχετική νομοθεσία (ν. 4555/2018, αρ. 222) μόλις πέρυσι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις σχετικές δηλώσεις των ιδιοκτητών.

Επίσης, είναι γνωστό ότι ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη δύο φορές απόφαση δημοτικού συμβουλίου (σ.σ. Βέλου-Βόχας) για την απαλλαγή καταρχήν και την μείωση στη συνέχεια των δημοτικών τελών ύδρευσης (ανταποδοτικού χαρακτήρα) μετά την καταστροφή του «Ζορμπά» τα έτη 2018 και 2019 διαδοχικά. Τα τέλη ανταποδοτικού χαρακτήρα όπως είναι τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, αλλά και ύδρευσης όπου δεν υπάρχουν ΔΕΥΑ, πρέπει να συνοδεύονται από ισοσκελισμό ανταποδοτικότητας της εργασίας, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει αφού οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των δήμων λειτουργούν κανονικά.

Επομένως η απαλλαγή των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα δημοτικά τέλη θα ήταν ένα εξαιρετικό μέτρο, μόνο που δεν μπορούν οι δήμοι να το πάρουν με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, γιατί με βάση τη σχετική νομοθεσία οι αποφάσεις αυτές θα ακυρωθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Μόνο ένας νέος νόμος ή μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μπορεί να προβλέψει την απαλλαγή των επιχειρήσεων αυτών από δημοτικά τέλη στο πλαίσιο πάντα της ελάφρυνσής τους από το πλήγμα που δέχονται λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.