ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Κυριακή 9 Ιουνίου 1940 στο γήπεδο του Πέλοπα Κιάτου

«Το σημειωματάριο του Μώμου» καταγράφει τα σχόλια και τις αντιδράσεις των φιλάθλων

Ο Πέλοπας, το ιστορικό αυτό σωματείο του Κιάτου, έχει στενά συνδεδεμένη την ιστορία του με αυτήν της πόλης που τον γέννησε και τον φιλοξένησε. Οι Κιατανιώτες θεωρούσαν πάντα τον Πέλοπα ένα δικό τους κομμάτι που το υποστήριζαν και το αγαπούσαν με πάθος! Την Κυριακή 9 Ιουνίου 1940, δηλαδή σαν σήμερα πριν 80 χρόνια,ο «Μώμος» συνεργάτης της εφημερίδας «Κορινθία»  βρίσκεται στο γήπεδο του Πέλοπα και καταγράφει όσα βλέπει και ακούει!

Πηγή: Facebook.com/Pelopas-Kiatou-Πελοψ-Κιατου-406632176057993/

«Ο Πέλοπας κατήντησε εκ των ων ουκ άνευ για το Κιάτο και τα περίχωρα», γράφει ο Μώμος ξεκινώντας το άρθρο του. «Κάθε Κυριακή γεμίζουν αι παρυφαί του γηπέδου από θεατάς κάθε ηλικίας και προελεύσεως που παρακολουθούν τον αγώνα όρθιοι. Ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν ιδέαν ποδοσφαίρου πληρώνουν τάλληρο ή δεκάρικο, για να πάνε να δουν τον αγώνα, ή να βρούνε φίλους των οι οποίοι την έχουν κάνει «ψώνιο» με τον Πέλοπα και προτιμούν να μην φάνε την Κυριακή παρά να μην πάνε στον αγώνα.

Κατά τη διάρκειαν του αγώνος περισσότερον διασκεδάζει κανείς βλέποντας την αγωνία των θεατών κατά τας κρισίμους φάσεις, παρά τον φιλότιμον αγώνα των παικτών προς εξασφάλισιν της νίκης. Εκεί βλέπει κανείς κάθε λογής νευρασθένεια. Όταν αστοχήση το λάκτισμα κανενός παίκτου εκ των ημετέρων και δεν γίνη «γκόλ» γίνεται μεγάλη φασαρία. Άλλος βρίζει σαν αμαξάς άλλος φωνάζει έξω, άλλος στέλνει ανθοδέσμες ελληνικές, με τα δέκα δάχτυλα των χειρών τεντωμένα προς τη διεύθυνσιν του ατυχήσαντος παίκτου, λέγοντας: «Να ρε κρέας»!

Στο γήπεδο δεν βλέπει κανείς μόνον νέους, αλλά και ανθρώπους που ο δρόμος της ζωής έχεις σκονίση για καλά τα λιγοστά μαλλιά της κεφαλής των. Κάποιος πάτερ φαμίλιας μου έλεγε ότι κάθε Κυριακή θέλει περισσότερα για τον Πέλοπα, παρά για το χασάπη!

– Ευτυχώς, συνεχίζει, που τα παιδιά ανεκάλυψαν τη μηχανή και πληρώνουν μόνον τάληρο, ενώ στην αρχή επληρώναμε από δέκα δραχμές ο καθένας.

– Ποια μηχανή; Τον ρωτώ σαστισμένος.

– Προτού αρχίσει ο αγών, λέγει, έχει δεκάρικο η είσοδος. Όταν όμως αρχίσει, οι αρμόδιοι απορροφώνται με τας διαφόρους φάσεις του αγώνος και μπορείς να περάσεις απαρατήρητος κάτω από τη μύτη τους. Εάν σε πιάσουν κατά τον έλεγχο θα πληρώσεις τάληρο. Επίσης τάληρο πληρώνεις όταν μπεις στα μέσα του πρώτου ημιχρονίου.

– Ώστε όσοι μπαίνουν στην αρχή πληρώνουν ένα τάληρο παραπάνω από τους άλλους;

– Βέβαια, το παραπανίσιο τάληρο είναι «φόρος αμαθείας».

Εκείνη τη στιγμή ήρθε δίπλα μας κάποιος μεσόκοπος χωρικός που επλήρωσε τάληρο, όχι να δη τον αγώνα, γιατί καταλάβαινε από ποδόσφαιρο, καθώς εδήλωσε, όσο εμείς από κινέζικα, αλλά για να βρη το δικηγόρο του!

Σε μια κατεβασιά των Πελοπιδών που η μπάλα είναι έξω δεξιά και το τέρμα μόνο του, ένας εκ των θεατών φωνάζει στεντορίως:

– Σου ρε Βλάση σου…

Δε μου λες πατριώτη, ρωτά ο χωρικός, ζω είναι Βλάσης και του φωνάζει…. σου εκείνος ο μαντράχαλος;

Σου θα πει να κλωτσήσει δυνατά την μπάλα προς το τέρμα για να γίνει γκολ, απαντά ο ερωτηθείς.

– Μωρέ τι μου λες! Εμείς στο χωριό, “σου” λέμε στα ζα όταν θέλουμε να τα σταματήσουμε και εδώ “σου” λένε τις κλωτσιές! Ρε πώς άλλαξε ο κόσμος!

Ύστερα από όλα αυτά», καταλήγει ο Μώμος το ρεπορτάζ του από το γήπεδο του Πέλοπα, «και άλλα φαιδρά που για να τα γράψει κανείς θα θελε ολόκληρες στήλες, μπορείς να μην πληρώσεις εισιτήριον και «φόρον αμαθείας», που λέει και ο άλλος για να ζήσεις δύο ώρες ευχάριστες με τον Πέλοπα και με τα …..ψώνια του;»!!!

Έρευνα- Επιμέλεια – Κείμενα: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Αρχείο εφημερίδων Ελληνικής Βουλής
  • Facebook.com/Pelopas-Kiatou-Πελοψ-Κιατου-406632176057993/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.