ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διώρυγα Κορίνθου: Μια πονεμένη ιστορία που χρειάζεται άμεσα επέμβαση

Για πρώτη φορά η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου εξετάζει σοβαρά τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο πιο νευραλγικό σημείο της ελληνικής χερσονήσου – Στην πρώτη γραμμή οι τρεις Κορίνθιοι αντιπεριφερειάρχες

Η Διώρυγα Κορίνθου, το πιο νευραλγικό σημείο, τόσο από άποψη εμπορική όσο και στρατηγική, της Ελληνικής Χερσονήσου, έχει κάποια χρόνια που με αλλεπάλληλα επεισόδια κατολισθήσεων, δείχνει ότι η συντήρησή της και η αντιμετώπιση των προβλημάτων κατάρρευσης των πρανών της είναι ένα θέμα που δεν επιδέχεται πλέον αναβολές.

Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ με σοβαρότητα το ζήτημα, οι παρεμβάσεις που είχαν ανακοινωθεί μάλλον, παρά υλοποιηθεί, αφορούσαν επεμβάσεις εξωραϊσμού στο οδικό δίκτυο. Ποιος ξεχνάει άλλωστε τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Πελοπίδα Καλλίρη με πινέλο να βάφει τα κάγκελα της γέφυρας του Ισθμού;

Τι κι αν από το 2001 το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών μελέτησε τα πρανή σε όλο το μήκος τους και εντόπισε τις αδυναμίες που προκαλούν τις συχνές κατολισθήσεις, σε μια παγκόσμια πρωτότυπη έρευνα. Μάλιστα, πρότειναν ότι η ιδανική λύση θα ήταν να μειωθεί η κλίση των πρανών, με το σχηματισμό αναβαθμίδων (πεζούλες), στις πλαγιές που θα μείωναν το ύψος και θα εξασφάλιζαν τη σταθερότητα των τοιχωμάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια της Διώρυγας, αναφέρθηκε σε υποθετικά σχέδια ανάπτυξης στα οποία η Περιφέρεια θα στεκόταν αρωγός, ωστόσο παρέλειψε να αναφερθεί στο μείζον θέμα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και οπωσδήποτε οι εξαγγελίες δεν ακολουθήθηκαν και από τα ανάλογα έργα.

Μα ούτε καν στις δυο προεκλογικές περιόδους του 2014 και του 2019 ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν αφιέρωσε δύο γραμμές για την Διώρυγα και την προστασία των διερχόμενων πλοίων από τις κατολισθήσεις.

Και να πούμε ότι η Διώρυγα δεν έστελνε προειδοποιητικά σήματα; Μικροκατολισθήσεις και κατακρημνίσεις των πρανών συνέβαιναν διαρκώς με αποκορύφωμα τη μεγάλη κατολίσθηση του Φεβρουαρίου του 2018 που την κράτησε κλειστή για αρκετές μέρες.

Ας είναι. Κανείς δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία στο θέμα – μήτε της κεντρικής εξουσίας και των αρμόδιων υπουργείων εξαιρουμένων – και η πρόταση του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών έμενε στα συρτάρια…

Οι πρόσφατες κατολισθήσεις  και οι άμεσες αποφάσεις Νίκα

Το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους τα πρανή της Διώρυγας έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν αντέχουν άλλο. Τελευταία κατολίσθηση πριν λίγες μέρες στις 22 Νοεμβρίου όπου παρολίγο να θρηνήσουμε θύματα, αφού τη στιγμή του συμβάντος διέπλεε το κανάλι φορτηγό πλοίο, το οποίο προσάραξε κατόπιν στα χώματα που έπεσαν.

Η περιφερειακή αρχή Νίκα δεν άφησε χρόνο για χάσιμο. Άμεσα κινητοποιήθηκε και στις 24 Νοεμβρίου δύο μόλις μέρες μετά το συμβάν, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Διώρυγα. Στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο Κορίνθιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς, αλλά και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, με τους θεματικούς επίσης Κορίνθιους Αθηνά Κόρκα και Χάρη Βυτινιώτη. Ακόμη παρών ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της «Διώρυγα» Α.Ε. Βασίλης Ανδρικόπουλος και στελέχη της Περιφέρειας.

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε: α) η Περιφέρεια θα παράσχει διαχειριστική επάρκεια στην “Διώρυγα” Α.Ε., β) θα συγκεντρωθούν οι τεχνικές μελέτες για το θέμα των πρανών στο κανάλι και θα επικαιροποιηθούν, εργασία που μέσω προγραμματικής σύμβασης θα αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την οικονομική συμβολή και της Περιφέρειας και γ) θα γίνει περίφραξη κατά μήκος της διώρυγας, σε μήκος 12 χιλιομέτρων, με οικονομική συμβολή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τρεις μόλις μέρες μετά, την τηλεδιάσκεψη, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον άμεσο και αποφασιστικό τρόπο που τον διακρίνει, συγκάλεσε σύσκεψη διά ζώσης στα γραφεία της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν -μεταξύ άλλων- πέραν του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας Γιώργος Γκιώνης, ο γενικός διευθυντής της ΑΕΔΙΚ Γιώργος Ζούγλης, στελέχη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ, πρώην ΙΓΜΕ), αλλά και ο Ευθύμης Λέκκας πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η λήψη άμεσων μέτρων που συνδέονται με την ασφάλεια στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, εν είδει άρσης επικινδυνότητας των χωμάτων που απειλούν να κατακρημνιστούν στο κανάλι, καθώς και η εκτέλεση όλων των απαιτούμενων έργων στα κρηπιδώματα, ώστε να παραδοθεί ασφαλής η διώρυγα στη ναυσιπλοΐα.

Είχε προηγηθεί αυτοψία στην διώρυγα και στην περιοχή εκατέρωθεν από τους προαναφερθέντες, από κοινού με τους  αντιπεριφερειάρχες, Κορινθίας Τάσο Γκιολή και τους θεματικούς Χάρη Βυτινιώτη και Αθηνά Κόρκα, αλλά και το κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ, αποτελούμενο από τους (ΕΑΓΜΕ) αποτελούμενο από τους Ανδρέα Τσώκο γενικό διευθυντή, Διονύσιο Γκούτη αναπληρωτή γενικό διευθυντή Έργων, Κωνσταντίνο Ζώμπο αναπληρωτή γενικό διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών και Νίκο Νικολάου προϊστάμενο της Διεύθυνσης Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα που κατά βάση οφείλεται στην χρόνια έλλειψη ουσιαστικής συντήρησης της διώρυγας -η οποία, όπως επισημάνθηκε, εκτός από την αδιαμφισβήτητη συμβολή της στην διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας αποτελεί μνημείο που πρέπει να στερεωθεί και να είναι ασφαλές, καθώς είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα σημείο στην Ελλάδα, μετά τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Κατά την ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης, η συγκέντρωση και αξιολόγηση όλων των σχετικών μελετών που έχουν εκπονηθεί, προκειμένου να διαμορφωθεί οριστικά ο τρόπος ολοκληρωτικής παρέμβασης, προς πάσα κατεύθυνση, για την υποστήριξη της διώρυγας -και βεβαίως η εξεύρεση των πιστώσεων προς τούτο.

Φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια, η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουν επιτέλους σοβαρά το θέμα της συντήρησης και διαφύλαξης του μεγαλύτερου έργου του νεοελληνικού κράτους, με την τεράστια εμπορική και στρατηγική σημασία.

Αναμένοντας τις οριστικές λύσεις, δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε να μην γίνει άλλη κατολίσθηση, η οποία θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τον διάπλου πλοίων, πόσω μάλλον δε τη ζωή ανθρώπων που διέρχονται ή εργάζονται στη Διώρυγα Κορίνθου.

Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.