ΚΟΙΝΩΝΙΑ

50.000 κρούσματα περιμένουν για σήμερα, αλλά… τα σχολεία ανοίγουν κανονικά!

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ – Πριν καν συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προεξοφλούν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ το άνοιγμα των σχολείων με τρία self test την εβδομάδα – Ανάρτηση-κόλαφος από τον Γιώργο Παυλάκη

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ, αφού στις 11:30 το πρωί, τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 34.000 και όδευαν με γοργούς ρυθμούς για τα 50.000!

Η έξαρση των κρουσμάτων αναμενόταν από τους επιστήμονες. Ήδη, τα επτά στα δέκα μοριακά τεστ (PCR) που γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης είναι θετικά, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανακοίνωσε χθες ότι το 70% των κρουσμάτων, αλλά και το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλονται στην Omicron.

Η αύξηση των κρουσμάτων, όπως πληροφορούμαστε από τον φιλοκυβερνητικό τύπο, απασχολεί εντατικά το Μέγαρο Μαξίμου, που επιδιώκει την κατάρτιση ενός συνολικού  «έκτακτου πλάνου» για την ανάσχεση της Omicron. Κατά τη διάρκεια πολλαπλών συσκέψεων, επιδιώκεται να δημιουργηθούν νέες γραμμές άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό.

Τα σχολεία όμως κανονικά!

Το «έκτακτο πλάνο» όμως που φαίνεται πώς σχεδιάζεται στο Μαξίμου δεν περιλαμβάνει τα σχολεία, αφού όπως διαρρέεται και πάλι από φιλοκυβερνητικές ηλεκτρονικές εφημερίδες, όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με τη διαφορά ότι αντί για 2 self test την εβδομάδα, θα γίνονται πλέον, τρία!

Και όλα αυτά, φαίνεται πως έχουν ήδη προαποφασιστεί, ερήμην και πάλι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, το μεσημέρι στις 2 μ.μ. με τηλεδιάσκεψη και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις από την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Παράλληλα, οι επιστημονικές απόψεις διίστανται πάντως για το άνοιγμα των σχολείων. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές θα αποτελούν έξτρα ενεργοποιημένες υγειονομικές βόμβες για τη μετάδοση κορωνοιού από τα σχολεία στα σπίτια καθώς είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των σχολείων δεν θα αποτελέσει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση καθώς οι μαθητές είναι η ομάδα που υποβάλλεται στον πλέον συστηματικό και δομημένο έλεγχο, μέσω του self test και του rapid test, επί μήνες.

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 χρόνων δεν είναι υψηλό, φτάνοντας το μέγιστο στο 50% στην ηλικιακή ομάδα των 17χρονων και έχοντας μείωση 5-10% για κάθε ηλικιακή υποομάδα από 17 και κάτω. Στα 12χρονα παιδιά για παράδειγμα το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 15% και στα 15χρονα φτάνει το 30%. Τα δε  παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, δηλαδή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και του δημοτικού σχολείου είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστα, καθώς από τα περίπου 750.00, έχουν εμβολιαστεί μόλις τα 21.500.

Εντούτοις, αρκετοί ειδικοί -εντός και εκτός της Επιτροπής- εκφράζουν δεύτερες σκέψεις επιμένοντας πως πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων -δηλαδή, να επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα ή και στις 24-, ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την διασπορά του ιού μετά την εορταστική περίοδο. Παράλληλα υποστηρίζουν πως επειδή το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα προηγούμενα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron τη λύση της τηλεκπαίδευσης  για περιορισμένο χρονικό διάστημα. 

Γιώργος Παυλάκης: Ανοίγουν τα σχολεία και θα κολλήσουν όλα τα παιδιά και οι γονείς τους

Τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία και στις οικογένειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών κρούει με ανάρτηση – κόλαφο ο Γιώργος Παυλάκης.

Ο γιατρός – ερευνητής από τις ΗΠΑ, προβλέπει ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα κολλήσουν όλα τα παιδιά και στη συνέχεια θα κολλήσουν και θα νοσήσουν και οι γονείς τους. 

Ο Γιώργος Παυλάκης, σχολιάζοντας τις διαρροές της κυβέρνησης ότι το νέο πρωτόκολλο θα προβλέπει να κλείνουν οι τάξεις όταν τα κρούσματα θα είναι 30%+1, επισημαίνει ότι η διδακτική διαδικασία θα διαταραχτεί σοβαρά και γρήγορα και αναρωτιέται τι θα γίνει εάν καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων 1 με 2 εβδομάδες.

Ο ερευνητής – γιατρό επισημαίνει ακόμα ότι τα μακροχρόνια επακόλουθα της μόλυνσης από τον κορωνοϊό δεν είναι γνωστά, «αλλά ξέρουμε ότι ο ιός αφήνει πολλά προβλήματα σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που έχουν χρόνια νόσο».

Παράλληλα επιτίθεται στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι κάποιος πρέπει να της εξηγήσει ότι και από οικονομικής σκοπιάς τα περιοριστικά μέτρα και κλεισίματα που διαρκούν εβδομάδες ακούγονται πολύ συμφέροντα από οικονομικής απόψεως καθώς πρέπει να υπολογίζουμε στο συνολικό κόστος της πανδημίας τις χαμένες ζωές, τα χαμένα χρόνια εργασίας και την υποστήριξη των χρόνιων ασθενών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Παυλάκη

«Για τα σχολεία:
Να ανοίξουν. Θα κολλήσουν όλα τα παιδιά, δηλαδή σε μερικές μέρες θα κλείσουν πολλές τάξεις αν βγει ο κανόνας ότι η τάξη κλείνει με 30% μολυσμένους. 
Άρα η διδακτική διαδικασία θα διαταραχτεί σοβαρά και γρήγορα, οι γονείς θα πρέπει να έχουν απρόβλεπτα προβλήματα από τη μόλυνση που θα επηρεάζει τη δουλειά τους.
Τα μολυσμένα παιδιά θα γυρίσουν και θα κάτσουν στο σπίτι, όποτε όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι θα μολυνθούν και θα νοσήσουν.
Τι θα γίνει αν καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων για 1-2 εβδομάδες; Η ελπίδα είναι ότι θα περάσει γρήγορα η κορυφή του επιδημικού κύματος και τα σχολεία θα ανοίξουν σίγουρα κάτω από καλύτερες συνθήκες. 
Όπως έχουμε πει, το τσουνάμι δεν βαστάει πολύ αλλά μπορεί να αφήσει πίσω του καταστροφή. Οι λιγότερες μολύνσεις θα βοηθήσουν την ταχύτερη λήξη του τσουναμιού. Θα γλυτώσουν επίσης όσα σπιτικά έχουν μείνει αμόλυντα αν τα παιδιά τους δεν γυρίσουν μολυσμένα. Θα γλιτώσουν και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά την μόλυνση πριν εμβολιαστούν.
Τα περασμένα χρόνια σας έλεγα περιμένετε να μολυνθείτε εμβολιασμένοι. Κάντε πρώτα το εμβόλιο γιατί αυτό θα δώσει τεράστια προστασία. Αυτό βγαίνει αληθινό. Τώρα για 1-2 εβδομάδες μας έπιασε η βιασύνη να μολύνουμε όλα τα παιδιά πριν εμβολιαστούν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές παιδιατρικές περιπτώσεις.
Τα μακροχρόνια επακόλουθα της μόλυνσης δεν είναι γνωστά, αλλά ξέρουμε ότι ο ιός αφήνει πολλά προβλήματα σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που έχουν χρόνια νόσο.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όσοι ξέρουν από οικονομικά της υγείας δεν εξηγούν στην κυβέρνηση το συνολικό κόστος της επιδημίας που είναι χαμένες ζωές, χαμένα χρόνια εργασίας, υποστήριξη χρόνιων ασθενών κλπ. Από αυτή τη σκοπιά, περιοριστικά μέτρα και κλεισίματα που διαρκούν εβδομάδες ακούγονται πολύ συμφέροντα από οικονομικής απόψεως.
Υποθέτω ότι οι επιδημιολόγοι των επιτροπών κάνουν εισήγηση στην κυβέρνηση, τώρα άκουσα ότι η κυβέρνηση θα κάνει την εισήγηση και οι επιδημιολόγοι θα την εγκρίνουν. Ίδωμεν…».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.