ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμος Σικυωνίων: Η απογραφή συνεχίζεται για λίγες μέρες

Έκκληση στους δημότες, που δεν το έχουν κάνει, να ολοκληρώσουν την απογραφή τους απευθύνει ο δήμος – Μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις για τους αρνητές επισημαίνουν στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ

Η απογραφή πληθυσμού συνεχίζεται για λίγες μέρες ακόμη και ο Δήμος Σικυωνίων επανέρχεται με ανακοίνωσή του καλώντας όσους δημότες δεν το έχουν κάνει να ολοκληρώσουν την απογραφή τους που είναι τόσο σημαντική για ποικίλους λόγους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι η Απογραφή Πληθυσμού 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να απογραφούν στον τόπο κατοικίας τους.
Η προθεσμία λήγει οριστικά σε λίγες μόνο μέρες και η άρνηση απογραφής ή γενικά η μη απογραφή επισύρει κυρώσεις (σύμφωνα με τον νόμο 3832/10).
Για οποιαδήποτε βοήθεια και πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2742360100 (εργάσιμες μέρες και ώρες) καθώς και στα τηλέφωνα των αντιδημάρχων Σικυωνίων:
• Τσολάκος Γιώργος: 6977 43 58 63
• Μυττάς Γιάννης: 6974 70 38 38
• Σαρχάνης Κωνσταντίνος 6937 67 08 40
• Δομετίου Βασίλειος: 6944 50 80 24
• Σώκος Δημήτρης: 6972 87 77 71
• Θελερίτης Γεώργιος: 6944 68 32 42
• Κουτρέτσης Σπύρος: 6938 64 37 22
»

Κυρώσεις για τους αρνητές;

Οι δυσκολίες είναι αρκετές και τα προβλήματα που έχουν προκύψει είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω επιφυλαξεων των πολιτών παραμένουν, με αποτέλεσμα απογραφείς και αρμόδιοι να πασχίζουν να κλείσουν τη διαδικασία που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και καιρό.

Επισημαίνεται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να απογραφούν όλοι οι κάτοικοι μιας περιοχής, καθώς το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε Δήμος για να χρηματοδοτήσει τις βασικές του δραστηριότητες εξαρτάται από τον αριθμό του μόνιμου πληθυσμού.

Αν και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιος Θανόπουλος, λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την «πολύ επιτυχημένη» διαδικασία  της πρώτης φάσης, δηλαδή της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, δεν ισχύει το ίδιο για τη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

Καταργείται η επιλογή «άρνηση»

Σε αυτήν τη φάση της «κανονικής απογραφής» η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, πολλοί που δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ηλεκτρονικά, έχουν πιθανώς ήδη δεχθεί επίσκεψη από τον απογραφέα της περιοχής τους και ίσως έχουν λάβει κάποιο ειδοποιητήριο για να κάνουν την απογραφή μέσω τηλεφώνου. Η τηλεφωνική απογραφή προκρίνεται από τις περισσότερες εποπτείες, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά,  σύμφωνα με πληροφορίες από απογραφείς, γενικά υπάρχει μία ασάφεια, η απογραφή είναι μεν υποχρεωτική, πλην όμως δεν είναι σαφές αν οι «αρνητές» θα υποστούν κυρώσεις για την άρνησή τους. 

Όπως αναφέρουν, δεν υπήρξε σωστή οργάνωση και ενημέρωση τόσο για τον κόσμο όσο και για τους απογραφείς, ενώ η πλατφόρμα όπου καταγράφεται η πορεία της διαδικασίας αλλάζει συνεχώς. Σύμφωνα με απογραφέα, ενώ στην αρχή υπήρχε η επιλογή «ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ» για όποιον πολίτη δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία, πριν από μερικές εβδομάδες αυτό άλλαξε, με αποτέλεσμα οι απογραφείς να είναι «υποχρεωμένοι» είτε να βρουν από τρίτους πληροφορίες για το άτομο που αρνήθηκε να απογραφεί είτε να γράψουν ό,τι γνωρίζουν, πράγμα αδύνατον, καθώς αν κάποιος έχει αρνηθεί να απογραφεί δεν μπορούν να γραφούν στοιχεία όπως το πόσα άτομα μένουν στο σπίτι, ποιες είναι οι ηλικίες τους κλπ.

Η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει οδηγία να μην υπάρχει η επιλογή «ΑΡΝΗΣΗ» και να ολοκληρωθεί η διαδικασία άμεσα με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία γίνεται, διαφορετικά θα έπρεπε να παραιτηθεί ο απογραφέας, ακόμη και αν πήγε επανειλημμένως στο ίδιο σπίτι, δεν εντόπισε τους ενοίκους ή του αρνήθηκαν να απαντήσουν. Για αυτό άλλωστε και δεν έλειψαν αρκετές παραιτήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας το προηγούμενο διάστημα, με ενδεικτική εκείνη στην Πάτρα, όπου όπως είχε αποκαλύψει ο προϊστάμενος της Στατιστικής Υπηρεσίας του νομού Αχαΐας Νίκος Μουρτζούχος από τους 700 απογραφείς είχαν παραιτηθεί οι 500. Έτσι, το πόσο αξιόπιστα και αληθή θα είναι τελικά τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η ΕΛΣΤΑΤ παραμένει γρίφος.

Τι επικαλούνται οι αρνητές απογραφής

Ο μεγαλύτερος φόβος που εκφράζουν οι «αρνητές απογραφής» είναι η εφορία,  καθώς φοβούνται ότι θα ενημερωθεί το Taxisnet με τα στοιχεία τους. Άλλοι σκέφτονται ότι δεν πρέπει να απογραφούν στο αστικό κέντρο όπου διαμένουν, αλλά στο χωριό τους, γιατί φοβούνται ότι μπορεί να κλείσει εκεί το κέντρο υγείας ή/και το σχολείο. Πολλοί δε θέλουν να δώσουν ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ γιατί θεωρούνται προσωπικά δεδομένα για να γνωστοποιηθούν στον απογραφέα. Και βέβαια είναι και εκείνοι που απλώς είναι αρνητές και δε δέχονται καν να μιλήσουν, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αρκετοί πολίτες έχουν φερθεί με αγένεια σε απογραφείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.