ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Βραχάτι: Tα 700.000€ από το ΕΣΠΑ και η δήλωση στήριξης του Γ. Δαληβίγκα

Ξεκίνησαν τα έργα στο αλιευτικό καταφύγιο – Αυτοψία από την αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αθηνά Κόρκα – Ικανοποίηση από Αννίβα και Δαληβίγκα – Η δήλωση στήριξης στον Αννίβα από τον Γ. Δαληβίγκα που συζητηθεί

Σε νέα εποχή μπαίνει το αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου καθώς η χρηματοδότηση των 700.000€ από το ΕΣΠΑ συνεπάγεται έργα που θα αλλάζουν την όψη του και το αναγάγουν σε έναν πλήρως λειτουργικό και ασφαλή λιμένα, που θα μπορεί να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη. Το γεγονός αυτό από μόνο του βάζει το Βραχάτι στον χάρτη του ενάλιου τουρισμού, όπως εύστοχα τόνισε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βόχας Γιώργος Δαληβίγκας και ανοίγει μια σειρά νέων προοπτικών για την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται στοχευμένες κινήσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και του περιβάλλοντος στην παραλιακή ζώνη του Βραχατίου, γεγονός που υπογραμμίζει την απόφαση του δήμου Βέλου-Βόχας να επενδύσει στο τουριστικό προφίλ και να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βραχατίου.

Ενδεικτικά μόνο θα αναφερθούμε στα έργα προστασίας των ακτών από τη διάβρωση που ολοκληρώνονται στην Σαμούτανη, στην τοποθέτηση των 5 συστημάτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε καίριες θέσεις της παραλιακής ζώνης του Βραχατίου καθώς και την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο αλιευτικό καταφύγιο.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου, την Τετάρτη 25 Μαΐου εκεί βρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στις εκτελούμενες εργασίες. Η αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Βέλου – Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Βόχας Γιώργο Δαληβίγκα τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέα Σιάχο, τον πρόεδρο του Βραχατίου Γιώργο Βασιλείου καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κορινθίας, αλλά και τους επιβλέποντες του έργου και τον ανάδοχο, ενημερώθηκε διεξοδικά για την εξέλιξη του έργου.

Οι εργασίες, οι οποίες όπως είπαμε έχουν ήδη ξεκινήσει, αφορούν στην κατασκευή εγκαταστάσεων φωτισμού, υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και πυροπροστασίας. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση ιστών φωτισμού σε όλο το μήκος των μόλων και της προβλήτας του λιμένα,  η εγκατάσταση δικτύου πυρόσβεσης για την πυροπροστασία των χρηστών, των σκαφών και του χώρου γενικότερα, καθώς και η τοποθέτηση των υποδομών για την παροχή ρεύματος και νερού γενικής χρήσης, ώστε να εξυπηρετούνται τα σκάφη που θα ελλιμενίζονται.

Με δύο λόγια η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμένα Βραχατίου σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των έργων ένα τουριστικό σκάφος θα μπορεί να δέσει και κυρίως να παραμείνει σ’ αυτό καθώς θα έχει ασφάλεια με επαρκή φωτισμό και συστήματα πυρόσβεσης, αλλά και πρόσβαση στα βασικά αγαθά της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού ώστε να μπορεί να ανεφοδιαστεί επαρκώς.

Ικανοποίηση από Αννίβα – Δαληβίγκα

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τα έργα ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος ο οποίος μετά την επίσκεψη της Αθηνάς Κόρκα σε σύντομες δηλώσεις του αναφέρθηκε την σπουδαιότητα του έργου. «Με την ολοκλήρωση των εργασιών» τόνισε, «το Λιμενικό Ταμείο Βόχας θα μπορεί να θέσει σε λειτουργία το αλιευτικό καταφύγιο γεγονός που θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή αλλά και όλο το δήμο. Ήταν ένα αίτημα χρόνων», σημείωσε «υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, όμως με την συνεργασία της Περιφέρειας ξεκίνησε και σε τέσσερις περίπου μήνες από τώρα θα είναι έτοιμο».

Από την πλευρά ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βόχας, Γιώργος Δαληβίγκας, σε δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εκτελούμενα έργα θα αλλάξουν οριστικά την όψη του λιμένα Βραχατίου και θα το βάλουν στον χάρτη του ενάλιου τουρισμού, προσελκύοντας επισκέπτες και τουρίστες στην περιοχή. Ο Γιώργος Δαληβίγκας αναφέρθηκε και στον επόμενο στόχο του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου που αφορά στα έργα της χερσαίας ζώνης και την υλοποίηση του master plan που έχει εκπονηθεί. «Η υλοποίηση αυτών των έργων τα αμέσως επόμενα χρόνια, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών θα μετατρέψει το Βραχάτι σε ένα από τα πιο όμορφα και λειτουργικά λιμάνια του Κορινθιακού, γεγονός που αναμένουμε ότι θα αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα και την ποιότητα του τουρισμού στην περιοχή μας», τόνισε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βόχας.

Η δήλωση στήριξης

Στο περιθώριο της συζήτησης για τα εκτελούμενα έργα και τις προοπτικές του λιμένα Βραχατίου ο κ. Δαληβίγκας ρωτήθηκε για τις σκέψεις και τους στόχους τους ενόψει των εκλογών του 2023. Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στα σχέδιά του, ωστόσο η δήλωσή του ως προς την στήριξη του νυν δημάρχου ήταν ξεκάθαρη και απερίφραστη: «Με τον Αννίβα Παπακυριάκο έχουμε πορευτεί αρκετά χρόνια μαζί, οραματιστήκαμε, δρομολογήσαμε και υλοποιούμε τα σημαντικότερα έργα που έχει δει ο δήμος μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Από το αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου που ήταν κάποτε άπιαστο όνειρο, μέχρι την αντιμετώπιση της διάβρωσης, ριζικές αλλαγές στην διαχείριση των απορριμμάτων, παιδικές χαρές, οδοποιίες και άλλα πολλά που δεν μπορώ να απαριθμήσω, χωρίς να κινδυνέψω να ξεχάσω κάποιο.

Επομένως, μετά από όλα αυτά, τόσα όνειρα, αγωνίες και αγώνες, η στήριξή μου στο πρόσωπό του είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.» κατέληξε με νόημα! 

1 replies »

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.