
Κρατήστε την ημερομηνία! – Στο Επιμελητήριο Κορινθίας οι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν έγκυρα για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών τους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Μια πολύ σημαντική για το μέλλον της γεωργίας στο νομό μας εκδήλωση οργανώνεται από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Επιμελητήριο Κορινθίας την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορινθίας (Ερμού 2, Κόρινθος).
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται για την ενημέρωση των Αγροτών και των Αγροτικών Συλλογικών Οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας, αφορά στο πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της Αγροτικής Οικονομίας». Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα θα ανοίξει στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 και ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 1η Νοεμβρίου 2022.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν λέμε δενδρώδεις καλλιέργειες εννοούμε και τις αμπελοκαλλιέργειες επιτραπέζιων σταφυλιών. Εξαιρούνται από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μόνο, οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου καθώς και οι ελιές.
Στόχοι του προγράμματος αναδιάρθρωσης είναι:
α) Η βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης, ιδίως μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής ή της βελτίωσης και αναδιάταξης της παραγωγής.
β) Η βελτίωση της παραγωγικότητας των δενδρωδών καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα.
γ) Η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας.
δ) Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων στις αγορές με τη χρήση νέων ποικιλιών.
ε) Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
στ) Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 166 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι συλλογικοί φορείς όπως:
- Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.),
- Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.),
- Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών,
- Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ),
- Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και
- Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020

Το σημαντικό όπως βλέπουμε από την λίστα των δικαιούχων είναι ότι αποκλείονται τα φυσικά πρόσωπα και γίνεται μια προσπάθεια ενίσχυσης των συλλογικών/συνεταιριστικών σχημάτων. Σε σύντομη συνομιλία που είχαμε με τον κ. Χρήστο Γιαννακάκη αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), μας εξήγησε πώς αυτή την στιγμή παρουσιάζεται χαμηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα και μειωμένο ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο χαμηλό πλαφόν που έχει μπει στο πρόγραμμα που είναι 500.000€/ανά αίτηση συνεταιρισμού, γεγονός που σημαίνει ότι για να απορροφηθούν τα 166 εκατ. ευρώ πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις πάνω από 300 συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών στην επικράτεια. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της κυβέρνησης να γίνει τροποποίηση του κανονισμού και το πλαφόν ανά αίτηση να ανέλθει στα 3 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν περισσότεροι παραγωγοί μέσω των συνεταιρισμών.
Στην πολύ σημαντική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Κορινθίας καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι αγρότες της περιοχής ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε συνεταιρισμούς για την καλύτερη, υπεύθυνη ενημέρωσή τους.
Οι συνθήκες που διαμορφώνουν η κλιματική αλλαγή, η διεθνής ενεργειακή και οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τον κόσμο, απαιτούν την συσπείρωση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων και την συλλογική ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους και της βιωσιμότητάς τους.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, εκτός από τον κ. Χρήστο Γιαννακάκη αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, Κατερίνα Μπινιάρη και Πέτρος Ρούσσος.
Σε όσους θέλουν να συμμετέχουν δίδεται η δυνατότητα να το κάνουν και διαδικτυακά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:
https://us02web.zoom.us/j/81502937088?pwd=NVFhcFF0SkxEVVFqdURCNjN2MmhJUT09
Κατηγορίες:ΑΓΡΟΤΙΚΑ