ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Βασίλης Τρωγάδης: Μόνος απέναντι σε όλους

Δική του πορεία, ανεξάρτητη και μοναχική φαίνεται ότι ακολουθεί ο Βασίλης Τρωγάδης που εμφανίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο με δική του πρόταση για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών. Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του δήμου Βέλου-Βόχας, επί 10 χρόνια αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου και νυν ανεξάρτητος σύμβουλος έθεσε κατά την εισήγησή του σοβαρά διλήμματα και τεκμηριωμένες προτάσεις.

O Βασίλης Τρωγάδης εισηγούμενος την πρότασή του για την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ανέφερε τα ακόλουθα:

«Μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουμε προς ψήφιση στο Δ.Σ. ένα θέμα που πραγματικά παρουσιάζει ενδιαφέρον και μας προκαλεί (με την καλή έννοια)  όλους να πάρουμε θέση και να κριθούμε και σήμερα αλλά και στο μέλλον γι’ αυτό.

     Κατέθεσα άμεσα από την πρώτη στιγμή εναλλακτική πρόταση η οποία στηρίζεται επί της ουσίας σε δυο κομβικά για εμένα σημεία.

  • Στο ότι ενώ πολύ σωστά η οικονομική υπηρεσία λαμβάνει υπόψιν της τις μεγάλες αυξήσεις λόγω  της ενεργειακής κρίσης , εν τούτοις δεν έλαβε υπόψιν της , την κρατική επιχορήγηση όπου κατ’ εμέ όχι απλά ισοσκελίζει αλλά είναι πλεονασματική για τη φετινή χρονιά. Έκανε λάθος η υπηρεσία ? Όχι αν σκεφτούμε πως η εισήγηση της είναι από 7 Ιουνίου, δηλαδή πριν τη χρηματοδότηση για την οποία γίνεται λόγος. Γνώμη μου, η αιρετή διοίκηση -προφανώς εσείς αντιδήμαρχε- θα έπρεπε να παρέμβει και να διορθώσει την εισήγηση.
  • Σε ότι έχει να κάνει με την εξοικονόμηση αλλά και τη μείωση κόστους λειτουργίας στον ηλεκτροφωτισμό. Ζητώ διευκρινήσεις σε δύο πράγματα:
  • Η εισήγηση αναφέρει μείωση της τάξεως του 60% που προκύπτει από τα στοιχεία της εν λόγω σύμβασης (σύμφωνα με δηλώσεις θα έπρεπε να ήταν 80%) και δεν αναφέρει ότι η μείωση προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία. Γιατί;
  • Η εισήγηση αναφέρει (7 Ιουνίου) ότι έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή των νέων φωτιστικών στο σύνολό τους. Επικαλούμαι και τα απομαγνητοφωνημένα της προηγούμενης συνεδρίασης όπου ο υπεύθυνός ηλεκτροφωτισμού και σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. είπε ξεκάθαρα ότι αυτό δεν έχει συμβεί και ότι 2 χρόνια μετά τη σύμβαση εκκρεμεί η τοποθέτηση εκατοντάδων φωτιστικών. Ζητώ λοιπόν να κατατεθεί το έγγραφο που έλαβε υπόψιν της η οικονομική υπηρεσία ώστε να επιβεβαιωθούν τα γραφόμενα της εισήγησης, σε διαφορετική περίπτωση θα σημαίνει ότι είτε εσκεμμένα είτε άθελά τους παραπλανήθηκε ή η οικονομική υπηρεσία ή τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και κατ’ επέκταση τα μέλη του Δ.Σ., του ανώτατου δηλαδή συλλογικού οργάνου που πρέπει να λαμβάνει πάντα αποφάσεις προς όφελος των δημοτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, η εναλλακτική πρόταση μου δεν κατατέθηκε προκειμένου να ικανοποιήσει τη φιλαυτία μου αλλά επειδή θεωρώ ότι θέτει και θίγει βασικά θέματα προς προβληματισμό .

Επειδή πάντα και από την πρώτη στιγμή έχω ταχθεί υπερ. της κυβερνησιμότητας των δήμων και δεν θα ήθελα τα δημοτικά συμβούλια να υποβοηθούν στη λήψη αποφάσεων που ουσιαστικά η δημοτική διοίκηση -η οποία είναι η μόνη υπεύθυνη για την υλοποίησή τους- δεν πιστεύει , καλώ τους συμβούλους της πλειοψηφίας αν δεν τους προβλημάτισε τίποτα από όσα ανέφερα να καταψηφίσουν την πρότασή μου και να υπερψηφίσουν τη δική τους εισήγηση, το ίδιο και σ ότι έχει να κάνει με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης σέβομαι πως έχουν τις δικές τους εναλλακτικές και θεωρώ ότι με τη σειρά τους θα τις υπερασπιστούν.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι πολύ πιο σημαντικό πέρα από κάθε εναλλακτική πρόταση.

Αφού δήμαρχε κάνατε μια ιστορική αναδρομή στις όποιες καθυστερήσεις και παλινωδίες υπήρξαν από περιφέρεια, κυβερνήσεις και φορείς και καλά κάνατε , παρόλα αυτά το έργο έγινε και τώρα, απόψε, φαίνεται η δική μας γύμνια, πέρα από μια λογιστική τακτοποίηση του επιπλέον κόστους και με εξυπνακίστικες αναγωγές του στυλ 5/ανά μήνα, δεν κάνατε καμία αναφορά στο τι τελικά θα αλλάξει .

     Θα περίμενα δήμαρχε να πείτε ότι το όποιο έστω και μικρότερο κατά πολύ κόστος άτυπης  μικροδιαχείρισης που κάναμε έως σήμερα θα καλύπτει πλέον άλλες ανάγκες καθαριότητας όπως, διαχείριση ογκωδών ,συνεχής  καθαριότητα και ευπρεπισμός κοινοχρήστων χώρων, διαρκής καθαρισμός  των χώρων πέριξ των κάδων , πλύσιμο και καθαριότητα αυτών και τόσα άλλα που δεν μπορούσαμε τόσα χρόνια να προσφέρουμε στους δημότες λόγω του κόστους αυτής της άτυπης διαχείρισης .

Τίποτα από όλα αυτά, κανένα σχέδιο. Απλά πρωτοτυπήσατε, ενώ συνήθως οι υπηρεσίες γίνονται εργαλείο και αρωγός  για την υλοποίηση των πολιτικών και της βούλησης της διοίκησης, σήμερα εσείς γίνατε εργαλείο των υπηρεσιών και απλά μας διαβάσατε την εισήγηση τους.

«Κάποτε», σημείωσε κλείνοντας «σ’ ένα δημοτικό συμβούλιο ένας δήμαρχος που δεν κρύβω ότι κάποια από τα θετικά του στοιχεία ήταν υπήρξαν διδακτικά για μένα. Είχε πει πως αν βελτιώσω την ποιότητα νερού δεν θα έχει να μου πει κανείς τίποτα στηn περίπτωση που αυξηθούν τα τέλη. Σήμερα αυτός ο δήμαρχος ήταν απών, όχι όμως σαν φυσική παρουσία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.