ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Θανάσης Μανάβης: «Πάμε μπροστά»

Ένα χρόνο πριν τις εκλογές ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Βέλου-Βόχας παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του

Έναν ακριβώς χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Βέλου-Βόχας παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου, χθες βράδυ Τρίτη 10 Οκτωβρίου, τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του.

Υπό το σύνθημα «Πάμε μπροστά» ο Θανάσης Μανάβης τόνισε ότι το πρόβλημα στον δήμο Βέλου-Βόχας είναι ποιοτικό και αυτό που καθοδηγεί τον ίδιον και τους συνεργάτες του είναι η «άδολη αγάπη» και η διάθεση προσφοράς για τον τόπο τους. «Δεν υπάρχουν πια άλλοθι», σημείωσε επισημαίνοντας ότι ο δήμος «βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από ό,τι ήταν το 2010»!

Το όραμα του συνδυασμού «Νέα Πνοή»

Η συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα στο εστιατόριο Cavo D’Oro στην παραλία Βραχατίου και τον συντονισμό της βραδιάς είχε η κα Γιάννα Μπεκιάρη-Βορινιώτη, η οποία καλωσόρισε τα ΜΜΕ και έδωσε το λόγο στον επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πνοή», Θανάση Μανάβη ο οποίος ανέλυσε το όραμα και τον σχεδιασμό της παράταξής του.

Ο κ. Μανάβης αφού ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον συνδυασμό του, παρουσίασε το περίγραμμα της σημερινής κατάστασης του δήμου Βέλου-Βόχας, όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του το έχουν κωδικοποιήσει, μιλώντας για έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού και ιεράρχησης προτεραιοτήτων, έλλειψη διεκδικήσεων, μειωμένο αίσθημα ευθύνης και απλή διαχείριση της καθημερινότητας και της εκλογικής πελατείας της σημερινής δημοτικής αρχής. Τόνισε, ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας είναι ο τελευταίος σε έργα υποδομών και αναπτυξιακά έργα και δεν έχει μπει αυτοτελώς σε καμία χρηματοδότηση έργου, πλην του δημαρχείου που όπως σημείωσε χρηματοδοτήθηκε με πολιτική παρέμβαση.

Ο επικεφαλής της «Νέας Πνοής» είπε ότι λειτουργώντας ως αντιπολίτευση απέκτησε την εμπειρία και την ωριμότητα να διοικήσει το δήμο και αναφέρθηκε στο όραμά του για τις μεγάλες αλλαγές στον δήμο έως το 2030 που θεωρεί έτος ορόσημο, καθώς όπως σημείωσε αν συνεχιστεί η πορεία του δήμου με τα παρόντα δεδομένα, τότε θα καταρρεύσει. Θύμισε στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι το 2020 ο ίδιος εκφράζοντας όλη την αντιπολίτευση κατέθεσε ολοκληρωμένο προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από την δημοτική αρχή.

Μίλησε για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους κυρίως Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης ενώ θύμισε ότι και το 2019 το ψηφοδέλτιό του είχε τους περισσότερους επιστήμονες από όλα τα άλλα. Η επιλογή των προσώπων είπε γίνεται με αυστηρότητα, αλλά βασικό σύνθημα είναι «να είμαστε ενωμένοι» κι έτσι με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί θα δημιουργηθούν συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας και κυρίως στους αγρότες. Έτσι θα διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει, υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια ισχυρή, συμπαγή ομάδα που δημιουργείται και η οποία θα επενδύσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου και στην ψηφιακή εποχή και τις καινοτομίες στην Διοίκηση και τη διαχείριση.

Νερό από την Στυμφαλία!

Ο κ. Μανάβης έκανε ειδική αναφορά στο νερό και μίλησε για τις τριτοκοσμικές συνθήκες τις οποίες βίωσε το Ζευγολατιό το καλοκαίρι που πέρασε, υπογραμμίζοντας ότι η ευκαιρία χάθηκε όταν πριν από μερικά χρόνια ο δήμος Βέλου-Βόχας απείχε από τον προγραμματισμό της περιφέρειας για έργα ύδρευσης.

Δήλωσε με έμφαση και υψηλό τόνο ότι: «Με τον Θανάση Μανάβη δήμαρχο ο δήμος Βέλου-Βόχας θα πιεί νερό από την Στυμφαλία», με οποιοδήποτε τίμημα. Παράλληλα, μίλησε για τα μεγάλα έργα ύδρευσης που θα υλοποιηθούν όπως η ένωση των δικτύων Ζευγολατιού και Βραχατίου, η κεντρική διαχείριση των υδάτων, η σύνδεση μεταξύ των δεξαμενών ύδρευσης των κοινοτήτων, η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στο Βραχάτι, οι διερευνητικές γεωτρήσεις σε όλες τις κοινότητες του δήμου και ακόμη η υπογραφή σύμβασης με την ΔΕΥΑ Κορίνθου για την παροχή νερού στον δήμο τις περιόδους λειψυδρίας.

Νέα Αρχιτεκτονική στην Διοίκηση του δήμου Βέλου-Βόχας

Εν συνεχεία ο λόγος δόθηκε στον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Πανταζή, δικηγόρο, ο οποίος ανέλυσε τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του για την εφαρμογή μιας νέας αρχιτεκτονικής στην διοίκηση του δήμου Βέλου-Βόχας.

Συνοπτικά ο κ. Πανταζής μίλησε για Διαφάνεια σε όλους τομείς, αρχή η οποία θα αποτελέσει ένα «συμβόλαιο με τους πολίτες». Ο δήμαρχος θα είναι ο συντονιστής της διοίκησης, οι ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου θα είναι τρεις μηχανικοί (Πολιτικός μηχανικός, Μηχανολόγος και Αρχιτέκτονας) καθώς και ένας ειδικός επιστήμονας ανθρώπινου δυναμικού και επικοινωνίας. Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου θα είναι γνώστης της Διοίκησης και θα διεκδικεί πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ θα συμμετέχει στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Δημόπρακτος» και θα κάνει τις επαφές με τα υπουργεία και την Περιφέρεια. Παράλληλα, θα λογοδοτεί κάθε εξάμηνο στο δημοτικό συμβούλιο για τα έργα του.

Οι αντιδήμαρχοι θα είναι πέντε και θα έχουν τους τομείς: 1)Οικονομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού, 2) Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων 3) Κοινωνικής Πολιτικής, Αθλητισμού, Πολιτισμού 4) Καθαριότητας, ανακύκλωσης κλπ 5) Ποιότητας Ζωής και ψηφιακού μετασχηματισμού

Επιπλέον, θα σχηματιστεί μια ομάδα Fast Track αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο Ψηφιακού μετασχηματισμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τον Γενικό Γραμματέα, τους Ειδικούς συνεργάτες και τους Δ/ντές της Οικονομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας με στόχο την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης και την ένταξη των έργων.

Το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» θα μετασχηματιστεί σε Πολυκέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής μέριμνας ενώ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα γίνει αναπτυξιακό εργαλείο για την ανάδειξη και ανάπτυξη όλης της παραλιακής ζώνης.

Τέλος, ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών καθώς και την live μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη

Εν συνεχεία ο λόγος δόθηκε στον κ. Ραχανιώτη Νίκο, δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος μίλησε για τα δημοτικά τέλη και υποστήριξε τη θέση του συνδυασμού για μηδενικές αυξήσεις, τονίζοντας ότι η αύξηση του κόστους λόγω της διαχείρισης των απορριμμάτων μπορεί να καλυφθεί με αυξημένη ανακύκλωση και ορθή καταμέτρηση των τετραγωνικών των κατοικιών ώστε να πληρώνονται τα αντίστοιχα τέλη.

Αναφερόμενος στους Ρομά τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η πλήρης ενσωμάτωσή τους ενώ θα παρέχονται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και θα αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Ο κ. Ραχανιώτης μίλησε ακόμη για την θεσμοθέτηση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, την δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 600 θέσεων στο Βραχάτι καθώς και την καθιέρωση Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής «Μίκης Θεοδωράκης» που θα γίνεται στο Βραχάτι. Επίσης, τόνισε ότι οι σύλλογοι και δη οι αθλητικοί θα ενισχύονται κάθε χρόνο από τον δήμο με επιχορηγήσεις ανάλογες με την κατηγορία στην οποία αγωνίζονται.

Μεγάλα έργα υποδομής

Ο Θανάσης Δ. Μανάβης, επίσης δημοτικός σύμβουλος, εν συνεχεία αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής που απαιτείται να υλοποιηθούν στο δήμο Βέλου Βόχας. Μίλησε για την ανάγκη εκτεταμένων παρεμβάσεων στο αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο όπως είπε είναι σε χειρότερη κατάσταση από το 2010. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κόμβων στην Π.Ε.Ο. και μίλησε για το όραμα του συνδυασμού για μια ασφαλή και όμορφη Παλαιά Εθνική Οδό με αναπλάσεις και πεζοδρόμια φιλικά στους πολίτες. Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη διαπλάτυνσης του παραλιακού δρόμου, στο μεγάλο έργο της αποχέτευσης τονίζοντας ότι στο Βέλο δεν λειτουργεί και ότι στο Βραχάτι-Ζευγολατιό δεν προχωρά. Αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά και στην ανάγκη επαναφοράς και επικαιροποίησης της μελέτης Λαμπρόπουλου, στην Τουριστική ανάπτυξη που επιβάλλει νέες πρακτικές καθώς ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει, αλλά και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που πρέπει να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό της παραλιακής ζώνης.

Τα χωριά και η ΔΕΥΑΒΒ

Ο κ. Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, δημοτικός σύμβουλος στην δική του εισήγηση αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας στα χωριά τονίζοντας ότι θα εξασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των κοινοτήτων με την παροχή αυτοτελούς προϋπολογισμού κάθε χρόνο. 150.000€/έτος θα μοιράζονται ανάλογα με τον πληθυσμό στις κοινότητες του δήμου, τόνισε.

Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης καθώς ο δήμος Βέλου-Βόχας είναι ο μοναδικός της Κορινθίας που δεν διαθέτει αυτή την επιχείρηση.

Κοινωνικό προφίλ του δήμου

Το λόγο πήρε εν συνεχεία ο γενικός χειρουργός Παναγιώτης Φαρμάκης ο οποίος αποτελεί ένα νέο πρόσωπο στην ομάδα της «Νέας Πνοής» και αναφέρθηκε στο κοινωνικό προφίλ που πρέπει να αποκτήσει ο δήμος. Μίλησε για ένα ανθρώπινο πρόσωπο με ηθική υπεύθυνη παρέμβαση υποστήριξης όλων των δημοτών. Μίλησε για την ανάπτυξη διαύλου επικοινωνίας και πληροφόρησης μεταξύ δημοτών και δημοτικών υπηρεσιών, για νοικοκυρεμένα οικονομικά και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος που αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και κάλεσε τους δημότες «να αλλάξουμε μαζί την μοίρα μας»!

Ερωτήσεις

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΜΜΕ όπου τέθηκαν θέματα σχετικά με τους Ρομά, το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο Γυμνάσιο Ζευγολατιού, τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού για την περιοχή του Βέλου, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και το φράγμα του Ασωπού.

Ο κ. Μανάβης απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις αναφέροντας για το θέμα του Γυμνασίου Ζευγολατιού ότι πρέπει να εφαρμοστεί η παλιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για διασπορά των μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο, ενώ ο κ. Ραχανιώτης συμπλήρωσε ότι ο πρώην δήμος Βόχας από το 1997 είχε δημιουργήσει Δίκτυο Ρομά με σκοπό την ένταξή τους στην κοινωνία και υπογράμμισε ότι οι παροχές προς τον καταυλισμό πρέπει να είναι για υποδομές και όχι για καταναλωτικά αγαθά.

Σχετικά με τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού για την περιοχή του Βέλου ο κ. Μανάβης τόνισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά άρα και οι προτεινόμενες λύσεις είναι κοινές, ενώ για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σημείωσε ότι εκτός από τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία (Φιλόδημος, Τρίτσης) όταν υπάρχει μια ανάγκη με την κατάλληλη πίεση μπορεί να δημιουργηθεί και ανάλογη χρηματοδότηση.

Τέλος, για το φράγμα του Ασωπού υπογράμμισε ότι είναι Α και το Ω για την λύση του προβλήματος άρδευσης και θα δώσει λύση στα πάντα.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο που παρατέθηκε στους εκπροσώπους του τύπου και σε χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα υπήρξε η δυνατότητα επιπλέον συνομιλιών και ανταλλαγή απόψεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.