ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Να φύγουν οι Ρομά ή να φύγουμε εμείς;

“Βράζει” το Γυμνάσιο Ζευγολατιού – Δραματική ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων – Γιατί το πρόβλημα είναι ευρύτερο, κοινωνικό και πολιτικό – Τι είναι η γκετοποίηση και γιατί απειλεί την τοπική κοινωνία – Τι προτείνεται να γίνει και ποιες είναι οι ευθύνες της πολιτείας – ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΡΑ

Το Γυμνάσιο Ζευγολατιού βράζει. Καταλήψεις, αποχές, δολιοφθορές, παράνομες φωτογραφήσεις, κλάματα, οργή, απειλές, διαμαρτυρίες γονέων, αλλά και αδιαφορία, απάθεια και ωχαδελφισμός. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ζευγολατιού έκανε μια δραματική ανακοίνωση στην οποία μετρά το βάθος της “πληγής” και βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, κρούοντας επιτακτικά τον κώδωνα του κινδύνου. Και ο κίνδυνος έχει ένα όνομα: Γκετοποίηση.

Οι αθρόες εγγραφές μαθητών Ρομά στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου αποτέλεσμα της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και της ανοχής του σχολείου, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, καθώς στην Α΄ τάξη έχει συσσωρευθεί ένας υπέρογκος αριθμός μαθητών διαφόρων εκπαιδευτικών δυνατοτήτων και κυρίως διαφόρων ηλικιών!

Παιδιά που είχαν μείνει δύο και τρία χρόνια στην ίδια τάξη, παιδιά που οι γονείς τους τα έστελναν στο σχολείο μόνο για λίγους μήνες ώστε να εισπράξουν το επίδομα, εγγράφτηκαν ως μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, καθώς πλέον τα επιδόματα δίνονται με το πέρας του σχολικού έτους!

Η κατάσταση ασφυκτική. Η παραβατικότητα στα ύψη. Καταγγελίες για σουγιάδες που περιφέρονται μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία πρωτοετών, ξύλο καιbullying, παράνομες φωτογραφήσεις μικρών κοριτσιών, εκβιασμοί και απειλές για την δημοσιοποίηση ανάρμοστων φωτογραφιών, πιέσεις και λεκτική βία είναι ό,τι περιλαμβάνει μια τυπική σχολική μέρα στο Γυμνάσιο Ζευγολατιού. Δυστυχώς!

Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον παραβατικότητας που υπήρχε στο σχολείο από πέρυσι, όταν οι βανδαλισμοί ήταν συχνό φαινόμενο και δεν οφείλονταν σε μαθητές Ρομά, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Οι “γνωστοί – άγνωστοι” ήταν και είναι πασίγνωστοι τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα εκτροχιάστηκαν εντελώς.

Οι αντιδράσεις των μαθητών

Οι μαθητές αντέδρασαν με καταλήψεις, αποχές και νέους βανδαλισμούς. Το νοσηρό περιβάλλον καλλιεργήθηκε ακόμη περισσότερο και έδωσε έδαφος στους παραβάτες να αναπτύξουν πλήρως την δράση τους. Σε όλο αυτό συνέτεινε φυσικά και το γεγονός ότι το σχολείο παραμένει χωρίς Διευθυντή από την αρχή σχεδόν της σχολικής χρονιάς, ακέφαλο και ακυβέρνητο.

Την κατάσταση προσπάθησε να πάρει στα χέρια του ο Σύλλογος Γονέων με καθημερινή παρουσία στους χώρους του σχολείου, συναντήσεις και συσκέψεις με την δημοτική αρχή και την Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Κορινθίας και σε μια δραματική ανακοίνωση έβαλε τα πράγματα στις πραγματικές διαστάσεις τους και ζητά επιτακτικά την συνεργασία, τη συναίνεση και την συμπαράσταση όλων για την αποφυγή των χειρότερων που φαίνεται να έρχονται με γοργούς ρυθμούς. Και ποια είναι τα χειρότερα; Το είπαμε και στην αρχή. Γκετοποίηση των σχολείων του Ζευγολατιού.

Τι σημαίνει γκέτο;

Με τον όρο “γκέτο”, πολύ γενικά και κάπως απλοϊκά, αναφερόμαστε σε περιοχές στις οποίες οι μειονότητες γίνονται πλειονότητες. Στην περίπτωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Ζευγολατιού μιλάμε για Ρομά εκπαιδευτική μειονότητα με διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες και γνωστικό υπόβαθρο. Η λογική των clusters που εφαρμόζεται στην Εκπαίδευση, δηλαδή σε όποια περιοχή το παιδί πάει Νηπιαγωγείο, θα πάει και Δημοτικό και Γυμνάσιο και Λύκειο, στην συγκεκριμένη περίπτωση δρα αρνητικά διότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας είναι διαφορετικές και καθώς ανεβαίνουμε τις βαθμίδες της εκπαίδευσης το πρόβλημα διογκώνεται και η διαχείρισή του γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Για να γίνουμε σαφέστεροι: Τα παιδιά Ρομά που γράφονται στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου δεν έχουν πολύ μεγάλη διαφορά σε εκπαιδευτικό επίπεδο από τα υπόλοιπα παιδιά. Όμως το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον δεν τα βοηθά να εξελιχθούν όσο γρήγορα εξελίσσονται τα υπόλοιπα παιδιά. Συνεπώς σταδιακά μένουν πίσω στην εκπαιδευτική ανέλιξη και από μήνα σε μήνα κι από τάξη σε τάξη το χάσμα μεγαλώνει. Είναι λογικό λοιπόν ότι όταν φτάσουν στην Α΄ Γυμνασίου το χάσμα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι αξεπέραστο. Έτσι σε μια τάξη 27 μαθητών όταν οι 18 είναι μαθητές Ρομά που γράφτηκαν για να πάρουν το επίδομα, είναι λογικό ότι δεν είναι σε θέση για να παρακολουθήσουν το μάθημα, πόσω μάλλον να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν το επίπεδο της τάξης, να κάνουν φασαρία και καθιστούν αδύνατη τη μάθηση για τα υπόλοιπα παιδιά. Συνεπώς, οι υπόλοιποι μαθητές ωθούνται σε μεταγραφές, το μαθητικό δυναμικό αποδυναμώνεται και στο Δημοτικό ή στο Γυμνάσιο θα απομείνουν κατά συντριπτική πλειοψηφία μαθητές Ρομά.

Τότε η μειονότητα θα έχει γίνει πλειονότητα και το σχολείο θα έχει γκετοποιηθεί.

Τι σημαίνει αυτό για την τοπική κοινωνία;

Είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό ότι η εικόνα ενός σχολείου σήμερα, αντιστοιχεί στην εικόνα της κοινωνίας αύριο. Δηλαδή, αν σήμερα γκετοποιηθεί ένα σχολείο, αύριο αυτή η εικόνα θα διατρέξει και θα παγιωθεί στην τοπική κοινωνία. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων «Γκετοποίηση των σχολείων μας σημαίνει ερημοποίηση, απαξίωση και υποβάθμιση όλου του χωριού μας. Γκετοποίηση και ολική καταστροφή μιας ιστορικής κοινότητας στην καρδιά της Βόχας».

Η διασπορά μαθητών είναι μία μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού και όχι μόνο. Δυστυχώς είναι μία λύση προσωρινή που δεν λύνει το πρόβλημα, παρά το κουκουλώνει δημιουργώντας μια πρόσκαιρη ανακούφιση των γονέων και του σχολείου. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο την επόμενη ή την μεθεπόμενη χρονιά ή θα μεταπηδήσει εκπαιδευτική βαθμίδα και θα διαχυθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες μιας περιοχής.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Το ζήτημα της διαχείρισης των μαθητών Ρομά στα σχολεία που τους υποδέχονται είναι κορυφή του παγόβουνου, ενός προβλήματος ευρύτερου βαθιά πολιτικού και κοινωνικού. Ομάδες πληθυσμού όπως οι Ρομά, συστηματικά υποβαθμίζονται και απαξιώνονται από κάθε σύστημα εξουσίας με στόχο την εύκολη εξυπηρέτηση συμφερόντων, είτε ψηφοθηρικών είτε και οικονομικών. Το έγκλημα υποθάλπεται, το μαθησιακό και μορφωτικό επίπεδο συμπιέζεται προς τα κάτω, με ευθύνη όλων εκείνων που επωφελούνται από την ύπαρξη πληθυσμών που εύκολα χειραγωγούνται.

Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος και εκεί πρέπει να υπάρξουν γενναίες τομές και παρεμβάσεις από την ελληνική πολιτεία. Η διασπορά μαθητών, η επιδοματική πολιτική, ή η λειτουργία αμιγώς Ρομά σχολείων (όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού, για την ύπαρξη του οποίου έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ελληνική πολιτεία) είναι λύσεις-ασπιρίνες και μάλιστα μικρής διάρκειας σε ένα πρόβλημα που διογκώνεται όλο και περισσότερο.

Δείτε πως όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα γίνονται αναφορές για κλεμμένους μετασχηματιστές, για κλοπές στο δίκτυο ύδρευσης, για κλοπές αγροτικών προϊόντων, ακόμη και διαδικτυακές απάτες εν μέσω καραντίνας! Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και η λύση του βρίσκεται στα χέρια της κεντρικής εξουσίας, της εκάστοτε κυβέρνησης.

Γι΄ αυτό οι τοπικές κοινωνίες και εν τοιαύτη περιπτώσει η κοινωνία του Ζευγολατιού, οφείλει να κινητοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα και να απαιτήσει από την ελληνική πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημά της. Δημοτική αρχή, αντιπολίτευση και συμπολίτευση, τοπικό συμβούλιο, σύλλογοι, φορείς επαγγελματιών, κάθε πολίτης και κάθε δημότης οφείλει να συστρατευτεί σε έναν αγώνα όχι κατά των Ρομά.

Το σύνθημα δεν μπορεί να είναι «Να φύγουν οι “γύφτοι”». Γιατί δεν μπορούν να φύγουν. Γιατί με γεννήσεις που είναι πενταπλάσιες από τις γεννήσεις του υπόλοιπου ελληνικού πληθυσμού (γιατί και οι Ρομά Έλληνες είναι), όχι μόνο δεν θα φύγουν, αλλά θα είναι και η απόλυτη πλειοψηφία σε λίγο καιρό.

Το αίτημα και το ζητούμενο σ’ αυτήν την περίπτωση είναι η ισότιμη ενσωμάτωσή τους και η αποκοπή της πορείας γκετοποίησης που εξυπηρετεί καταστροφικά, για την κοινωνία μας και την χώρα μας, συμφέροντα.

Λαϊκή Συνέλευση ΤΩΡΑ

Η τοπική κοινωνία πρέπει να δράσει δυναμικά με την οργάνωση μιας Λαϊκής Συνέλευσης όχι μόνο των εμπλεκομένων στα σχολεία του Ζευγολατιού, αλλά όλης της τοπικής κοινωνίας, όπως είπαμε και όλων των φορέων του δήμου. Και σ αυτή τη συνέλευση πρέπει να καλεστούν και να παραβρεθούν οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κυρίως οι Βουλευτές. Ειδικώς δε, οι κυβερνητικοί βουλευτές, που οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να πράξουν τα ενδεδειγμένα, μεταφέροντας την πίεση της τοπικής κοινωνίας στην κυβέρνηση και απαιτώντας λύση συνολικά, και για τις κλοπές και για την παραβατικότητα και για τα σχολεία και για τη λύση του προβλήματος. Ας παραδειγματιστεί η κάθε ελληνική κυβέρνηση από το πώς άλλες χώρες (Ισπανία, Ρουμανία, Γαλλία κ.ά.) έχουν αντιμετωπίσει τα ανάλογα ζητήματα.

Και εν τέλει ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αντί να διαγκωνίζονται για το ποιος έφερε τα περισσότερα θρανία και καρέκλες σε κάθε σχολείο και ποιος μεσολάβησε για να δωρηθούν μεταχειρισμένοι Η/Υ από εταιρείες και τράπεζες στα σχολικά ιδρύματα, ας φροντίσουν να διασώσουν και να αναβαθμίσουν την  λειτουργία τους, διασφαλίζοντας έτσι και την διάσωση της κάθε τοπικής κοινωνίας που συνορεύει με καταυλισμό/οικισμό Ρομά, από την γκετοποίηση που την απειλεί!

ΓΙΩΤΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.