
Γράφει η Έλενα Κονομόδη*
Η διαχείριση των κόκκινων αλλά και των-με μεγάλη δυσκολία εξυπηρετούμενων- δανείων των αγροτών αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα που πρέπει να λυθεί από την Πολιτεία, απασχολεί δε πάρα πολλούς αγρότες του νομού μας, της Κορινθίας, αλλά και αγρότες του τόπου καταγωγής μου, τους Φενεάτες. Είναι γεγονός πως από το 2019 δεν έχει λάβει χώρα μία συστηματική και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους μέχρι σήμερα. Αυτή όμως είναι απαραίτητη, καθώς ο μεγάλος αριθμός κόκκινων δανείων δεν επιτρέπει σε κάθε αγροτική επιχείρηση και νοικοκυριό να ορθοποδήσουν, να βρουν τους βηματισμούς τους και να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Ταυτόχρονα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου εύκολης πρόσβασης σε μικρού και μεσαίου ύψους χρηματοδότηση των αγροτών, αλλά και μεγαλύτερου ύψους στην περίπτωση που πρόκειται για επένδυση είτε σε αγροτική γη είτε σε καλλιέργειες.
Πιο συγκεκριμένα, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε αναγκαία την θέσπιση ευνοϊκής ρύθμισης των αγροτικών δανείων για αγρότες και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς από την πρώην ΑΤΕ, καθώς περισσότεροι από 35.000 αγρότες είναι επιβαρυμένοι με δάνεια της πρώην ΑΤΕ και με βάση αυτά έχουν εγγραφεί και υφίστανται εμπράγματες εξασφαλίσεις, δηλαδή υποθήκες, είτε στην αγροτική γη τους είτε στην πρώτη κατοικία τους. Το δε ύψος των κόκκινων αγροτικών δανείων σήμερα φθάνει τα 1,5 δις (μαζί δε με τον εκτοκισμό φθάνουν τα 4 δις!), ενώ λείπει παντελώς ένα θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης με ευνοϊκούς όρους με αποτέλεσμα η ενυπόθηκη αγροτική γη αλλά και τα υπόλοιπα αγροτικά ακίνητα (πχ.αποθήκες κ.λπ.) να μένουν εντελώς απροστάτευτα!
Σήμερα, τα δάνεια αυτά έχουν «περάσει» στην Ειδική Εκκαθαρίστρια Εταιρία «PQH», η οποία έχει αναλάβει να κάνει ρύθμιση, αλλά και είσπραξη των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, η εν λόγω εταιρία από πουθενά δε δεσμεύεται (θεσμικά ή νομικά) ώστε να προβεί στις αναγκαίες και συμφέρουσες για τους αγρότες ρυθμίσεις, τουναντίον δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη όταν οι αγρότες υποβάλλουν ατομικά αιτήματα για ρύθμιση, με αποτέλεσμα τα χρέη να διογκώνονται και μια κατάσταση δύσκολη να περνά από τη μια καλλιεργητική χρονιά στην άλλη!
Όπως επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε πρόσφατη σχετική ερώτηση βουλευτών του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προώθησε καμία νομοθετική ρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή, με αποτέλεσμα εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρίες να καλούν επίμονα και να οχλούν τους αγρότες, αλλά και να προβαίνουν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων που προέρχονται από αγροτικά δάνεια, αν και πολλά από αυτά έχουν ήδη αποπληρωθεί από τους οφειλέτες ακόμα και στο ½ επί της αξίας τους. Σημειωτέον ότι μεγάλος αριθμός των αγροτικών δανείων που εξυπηρετούνται προέρχεται από την παρακράτηση των επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα οι αγρότες προκειμένου να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις, να στερούνται χρήματα τα οποία είναι απαραίτητα για την επαγγελματική δραστηριότητά τους!
Η μόνη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αφορά το τμήμα της ρευστότητας των αγροτών και συγκεκριμένα η εξαγγελία ενός «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», αν και είναι γνωστό σε όλους ότι οι αγρότες αδυνατούν να λάβουν οποιαδήποτε πίστωση από τις Τράπεζες και αδυνατούν να έχουν έστω και μια στοιχειώδη πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ήδη από το 2019 θεσπίσει το εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δε αιτήσεις των αγροτών έφτασαν τα 118 εκ. ευρώ, ενώ οι εγκρίσεις μόλις ξεπέρασαν το 19%!
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΔ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας στην ΔΕΘ 2022, κάνοντας λόγο για στοχευμένες πολιτικές ρύθμισης χρεών τόσο προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 84 δόσεις και παύση κατασχέσεων λογαριασμών και της πρώτης κατοικίας, όσο και προς τράπεζες προαναγγέλλοντας τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» ως προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, με διαγραφή μέρους των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη. Τέλος, έκανε λόγω για ένα νέο ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με υποχρεωτική για τις τράπεζες/funds προστασία τόσον της α΄κατοικίας όσο και της αγροτικής γης, η οποία είναι εξάλλου αναγκαία για την διαβίωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας!
* Η κυρία Έλενα Κονομόδη είναι Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω, LLM Τραπεζικού Δικαίου,
Μέλος Συντονιστικού Τμημ. Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ