
Στο ρέμα της Πουλίτσας (τον περίφημο Περιστερώνα), ένα μικρό τσιμεντένιο φράγμα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια υποδειγματικά χάρη στις ενέργειες του προέδρου Γιώργου Πούλου και του τοπικού συμβουλίου. Κάθε χρόνο η ΠΕ Κορινθίας που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα των ρεμάτων – μετά και τις επίμονες οχλήσεις του προέδρου, για να είμαστε ειλικρινείς – ξεμπαζώνει το φραγματάκι συστηματικά από φερτές ύλες, οι οποίες έρχονται μαζί με τα νερά της βροχής από τα ορεινότερα διαμερίσματα, το καθαρίζει και το καθιστά εκ νέου λειτουργικό.
Έτσι όταν μια ζωογόνος και ευλογημένη βροχή, όπως αυτή που έπεσε πριν λίγες μέρες, έρθει το φραγματάκι συγκρατεί τα νερά, τα οποία στη συνέχεια και στην πάροδο των ημερών κατεισδύουν στο έδαφος, εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.
Πέρα όμως από τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, το φραγματάκι λειτουργεί προστατευτικά έναντι των πλημμυρών και για τις περιπτώσεις σφοδρής βροχόπτωσης, αφού συγκρατεί τη ροή των υδάτων και περιορίζει την ένταση του φαινομένου.
Στην πρόσφατη βροχόπτωση της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 2023, όπως σημειώνει σε σχετική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η Κοινότητα Πουλίτσας, το φράγμα ανάσχεσης ροής λειτούργησε πλήρως διατηρώντας πολύτιμες ποσότητες νερού στην κοίτη του και εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.
Σε ό,τι αφορά δε, τα όσα απολύτως επιστημονικά ακούστηκαν για το γεγονός ότι οι ροές των ποταμών πρέπει να καταλήγουν στην θάλασσα γιατί διαφορετικά θα ενταθεί το πρόβλημα της διάβρωσης, η ταπεινή γνώμη μας είναι ότι όπως σε όλες τις καταστάσεις, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Με σωστή διαχείριση και ορθές πρακτικές ήπιας παρέμβασης μπορούν να επιτευχθούν και οι δύο αναγκαίες συνθήκες: Και να πέσει το νερό και κυρίως η φερτή ύλη στην θάλασσα και να κρατηθεί μία ποσότητα υδάτων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Παν μέτρον άριστον. Σε κάθε περίπτωση.
Κατηγορίες:ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ