ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Δήμος Βέλου-Βόχας: Διαλογή στην πηγή και κάδοι με ονοματεπώνυμο!

Ξεκίνησε στο Μπολάτι το πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή – Τοποθετούνται τα υπόγεια συστήματα κάδων σε Ζευγολατιό και Κοκκώνι

Μια νέα εποχή στην καθαριότητα εγκαινιάζει ο δήμος Βέλου-Βόχας με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης ατομικών κάδων (πράσινοι και μπλε) στην Κοινότητα Μπολατίου στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Διαλογής στην Πηγή. Συνολικά διανεμήθηκαν 540 μικροί κάδοι χωρητικότητας 120 λίτρων ο καθένας, δύο ειδών: Ένας πράσινος για τα σύμμεικτα απορρίμματα και ένας μπλε για τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Κάθε κάδος φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη του, γεγονός που από μόνο του μεταφέρει την διαδικασία της διαλογής εντός της οικίας του κάθε δημότη και την εφαρμογή ορθών πρακτικών διαχείρισης χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Με απλά λόγια κάθε νοικοκυριό θα είναι υπεύθυνο για την σωστή διαλογή των απορριμμάτων και τον διαχωρισμό τους σε ανακυκλώσιμα ή μη.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Δήμο Βέλου-Βόχας τα απορρίμματα θα συλλέγονται κάθε Πέμπτη. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει από την Τετάρτη το βράδυ να τοποθετούν τους ατομικούς τους κάδους έξω από το σπίτι τους και θα γίνεται η αποκομιδή τους από τα ανάλογα απορριμματοφόρα, σπίτι-σπίτι. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας οι κάδοι θα βρίσκονται εντός του σπιτιού.
Θυμίζουμε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται και στην Κοινότητα Μπολατίου έχει ήδη εφαρμοσθεί με μεγάλη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια και στην Κοινότητα Ευαγγελιστρίας.
Στόχος του δήμου Βέλου-Βόχας, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος, είναι το πρόγραμμα αποκομιδής κατ’ οίκον να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου (εφόσον οι υπηρεσίες μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην υποστήριξη του τόσο με προσωπικό όσο και με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό).

Υπόγειοι κάδοι

Παράλληλα ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων κάδων απορριμμάτων στην κοινότητα Ζευγολατιού και στην κοινότητα Κοκκωνίου. Ήδη τοποθετήθηκαν στην μικρή κυκλική πλατεία έναντι του super market Market In και αναμένεται η τοποθέτησή τους και στην πλατεία του Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού.
Θυμίζουμε ότι ο δήμος Βέλου-Βόχας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την προμήθεια και εγκατάσταση οκτώ υπόγειων συστημάτων κάδων. To έργο προϋπολογισμού 236.000,00 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και Ιδίους Πόρους του Δήμου και περιλαμβάνει την τοποθέτηση υπόγειων κάδων σε επιλεγμένα σημεία του δήμου (από δύο, έναν για σύμμεικτα απορρίμματα και έναν για ανακύκλωση, σε κάθε σημείο) και έρχεται να συμπληρώσει την αγορά τοποθέτηση με ιδίους πόρους, ανάλογων συστημάτων σε Βέλο και Νεράντζα.
Οι 8 υπόγειοι κάδοι ενισχύουν την στόχευση να βελτιωθεί αποτελεσματικά και ριζικά την εικόνα της καθαριότητας σε όλες τις Κοινότητες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους σε όλα τα προβλεπόμενα σημεία σύμφωνα με τους όρους της χρηματοδότησης.

Τα πολλαπλά οφέλη της κατ’ οίκον διαλογής

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ξεκάθαρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η διαλογή των οικιακών απορριμμάτων στην πηγή, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό ανακύκλωσης έτσι ώστε να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος που θα μειώσει τις δαπάνες της κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων. Ένα εντατικό και εκτεταμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή, όπως η συλλογή πόρτα-πόρτα, ευαισθητοποιεί τους πολίτες και κάνει την ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων καθημερινή υπόθεση και αντικείμενο της οικιακής οικονομίας.
Το πρόγραμμα στην Κορινθία ήδη εφαρμόζει με επιτυχία εδώ και 2-3 χρόνια, σε αρκετές κοινότητές του ο δήμος Σικυωνίων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.