ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δραματική επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Βέλου-Βόχας προς πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές και περιφερειάρχη

«Δεν είμαστε μπροστά σε μια κρίση, ούτε βλέπουμε μπροστά μας το σημείο μηδέν, αλλά το βιώνουμε ήδη και δεν υπάρχει πίστωση χρόνου», αναφέρουν χαρακτηριστικά

Στη δημοσιότητα έδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου την δραματική επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Βέλου-Βόχας, στην οποία οι αγρότες και παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών ζητούν την συνδρομή της πολιτείας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω κλιματικών, οικονομικών και άλλων συγκυριών. Η επιστολή απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τους βουλευτές του Νομού αλλά και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

Οι παραγωγοί, μεταξύ άλλων, αναφέρουν την μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί το εισόδημά τους, επικαλούμενοι και την έκθεση της ΔΑΟΚ, στην οποία οι απώλειες εκτιμούνται σε 30 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα αναφέρονται διεξοδικά στις δυσμενείς και ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν από το 2019 και μετά, με καύσωνες, παγετούς αλλά και δραματική μείωση των βροχοπτώσεων κατά 40% – 70%, με αντίστοιχες επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα ο οποίος έχει σχεδόν στερέψει.

Επιπλέον, αναφέρονται στο αυξημένο κόστος, λιπασμάτων και ενέργειας, με παράλληλη μείωση της αγοραστικής δύναμης της μέσης ελληνικής οικογένειας, δεδομένα που καθιστούν δύσκολη και επώδυνη την επιβίωση των αγροτών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «η κατάσταση των παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Ο κίνδυνος εγκατάλειψης και ερημοποίησης ολόκληρων περιοχών του νομού μας και της μαζικής φυγής των παραγωγών προς αναζήτηση βιοπορισμού είναι όχι απλά ορατός αλλά έχει ήδη γίνει καθημερινότητα».

Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι το υπουργείο έχει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να τους στηρίξει ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Σημειώνουν την μεγάλη αδικία να μείνουν τα επιτραπέζια σταφύλια εκτός de minimis και στην κατάληξη της επιστολής τους σημειώνουν χαρακτηριστικά:

«Ζητάμε την άμεση στήριξή σας, με συγκεκριμένα μέτρα, είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία, όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ, δεν είμαστε μπροστά σε μια κρίση, ούτε βλέπουμε μπροστά μας το σημείο μηδέν, αλλά το βιώνουμε ήδη και δεν υπάρχει πίστωση χρόνου».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την επιστολή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.