Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός λόγω θυελλωδών ανέμων και ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα. – Στο «κόκκινο» και η Κορινθία

Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας τίθεται το σύνολο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου συνοδεύεται από ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Η δραματική ενίσχυση των μελτεμιών στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, φέρνοντας μεγάλες περιοχές της επικράτειας σε Κατάσταση Συναγερμού (Κατηγορία Κινδύνου 5) και Πολύ Υψηλού Κινδύνου (Κατηγορία Κινδύνου 4).
Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας
Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά τις επόμενες 48 ώρες, με τις ριπές να αγγίζουν τοπικά ακόμη και τα 100 χλμ/ώρα. Αν και η επικράτηση των ισχυρών ρευμάτων θα προκαλέσει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 έως 7 βαθμούς Κελσίου —κυρίως στα ανατολικά—, η ταυτόχρονη μείωση της υγρασίας και η ξηρότητα της βλάστησης αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα ταχείας εξάπλωσης τυχόν νέων εστιών. Παράλληλα, οι δυσμενείς αέρηδες αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
«Οι ριπές των ανέμων θα φτάσουν το επόμενο 48ωρο τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, καθιστώντας επιβεβλημένη την απόλυτη ετοιμότητα Δήμων, Περιφερειών και πολιτών για την αποτροπή καταστροφικών πυρκαγιών.»
Οι περιοχές στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με τον επίσημο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίο κίνδυνο (Κατηγορία 5) βρίσκονται:
- Η Περιφέρεια Αττικής.
- Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας).
- Η Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας).
Στο στάδιο του πολύ υψηλού κινδύνου (Κατηγορία 4) παραμένει το μεγαλύτερο μέρος των νησιωτικών και παραθαλάσσιων ζωνών, όπως τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), η Κρήτη, η Χαλκιδική, η ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και τμήματα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας (Σποράδες).
Κινητοποίηση Αυτοδιοίκησης και οδηγίες προς τους πολίτες
Οι τοπικές Αρχές, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες των εμπλεκόμενων περιοχών έχουν θέσει σε εφαρμογή τα ειδικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης, με περιπολίες, απαγόρευση διέλευσης και παραμονής σε δάση, εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές.
Οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν αυστηρή έκκληση στους πολίτες και τους εκδρομείς της εορταστικής περιόδου να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα. Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε ενέργεια στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια —όπως θερμές εργασίες, χρήση υπαίθριων ψησταριών ή ρίψη τσιγάρων—, ενώ σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό ή φλόγες, καλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.


Οι πυρομετεωρολογικοί χάρτες επικινδυνότητας της ομάδας FLAME (ΕΑΑ/METEO) για την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026, αποτυπώνουν την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση με ακραίο (μωβ ζώνες – κατηγορία 5) και πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κόκκινες ζώνες – κατηγορία 4) στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο και την Κρήτη.
Categories: ΚΟΙΝΩΝΙΑ




















