ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

438.000€ εξασφάλισε ο δήμος Βέλου-Βόχας για τη δημιουργία σύγχρονου και λειτουργικού Πράσινου Σημείου

Τι είναι το Πράσινο Σημείο – Με ποιο τρόπο λειτουργεί – Tι προσφέρει στην τοπική κοινωνία – Ποιος ο ρόλος του στην κυκλική οικονομία και την αειφορία

Η διαχείριση του περιβάλλοντος στις εποχές που διανύουμε και κυρίως σε αυτές που έρχονται απαιτεί σύγχρονες λύσεις οι οποίες βασίζονται στην αειφορία και την κυκλική οικονομία. Μια σημαντική παράμετρος, αν όχι η σημαντικότερη, στη διαχείριση του περιβάλλοντος είναι η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων.

Θυμόμαστε όλοι ότι το διάστημα μεταξύ 2015-2017 έγινε μεγάλη κουβέντα από την κυβέρνηση για το πώς τελικά θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Οι δήμοι κλήθηκαν να καταθέσουν δικά τους σχέδια, συζητήθηκε και προωθήθηκε η λύση, τη διαχείριση να την πάρει στα χέρια του ο ΦΟΔΣΑ, τελικά, επιλέχθηκε η λύση της ΣΔΙΤ, για λόγους πολιτικούς, νομικούς και κυρίως οικονομικούς.

Ωστόσο, το κρίσιμο εκείνο διάστημα άνοιξαν προσκλήσεις στο ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τους δήμους. Στο πλαίσιο αυτών των προσκλήσεων θυμόμαστε όλοι ότι είχε υποβάλει πρόταση 3,5 εκατ. ευρώ και ο δήμος Βέλου-Βόχας, όπως και άλλοι δήμοι της Κορινθίας.

Με δεδομένο ότι υλοποιείται, τελικά, η διαχείριση με τη ΣΔΙΤ, αυτές οι προτάσεις έπεσαν στο κενό και έγινε μια ευρεία προσπάθεια από την προηγούμενη κυβέρνηση να μην χαθούν οι χρηματοδοτήσεις. Ο δήμος Βέλου-Βόχας τροποποίησε την πρόταση του και το αίτημα αφορούσε πλέον μόνο τη δημιουργία μικρού Πράσινου Σημείου, στην έδρα του δήμου στο Ζευγολατιό.

Η προσπάθεια ευοδώθηκε και χθες στο δήμο Βέλου-Βόχας έφτασαν τα ευχάριστα νέα για την ένταξη της πράξης «Διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Βέλου Βόχας με κωδικό ΟΠΣ 5001356 στο επιχειρηματικό πρόγραμμα Υποδομής Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», προϋπολογισμού 438.155,52 €.

Ποιο είναι το έργο που θα υλοποιηθεί

Τα 438.155€ διατίθενται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την υλοποίηση έργου που θα αφορά στη δημιουργία Μικρού Πράσινου Σημείου, στην έδρα του δήμου Βέλου-Βόχας, στο Ζευγολατιό.  Ο χώρος ο οποίος θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Πράσινου Σημείου είναι ο εναπομείναν – μετά την απαλλοτρίωση της ΕΡΓΟΣΕ – από το παλιό γήπεδο Ζευγολατιού.

Πρόκειται για έναν χώρο περίπου 3 στρεμμάτων στον οποίον σύμφωνα με τη ενταγμένη πράξη θα χρηματοδοτηθούν:

1: Μελέτες Δημιουργίας Πράσινου Σημείου. Περιλαμβάνονται οι μελέτες που απαιτούνται για την κατασκευή του Πράσινου Σημείου (Αρχιτεκτονική Μελέτη, Στατική Μελέτη, Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη, Περιβαλλοντική Μελέτη).

2: Δημιουργία εγκαταστάσεων Πράσινου Σημείου. Περιλαμβάνονται όλες οι κατασκευαστικές εργασίες οι οποίες αφορούν στην εσωτερική διάταξη του Πράσινου Σημείου (π.χ. χωματουργικά, διαστρώσεις, κράσπεδα κλπ). Επιπλέον, περιλαμβάνεται η κατασκευή των κτιριακών υποδομών.

3: Προμήθεια κάδων για την εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης και χωριστής συλλογής έντυπου χαρτιού. Περιλαμβάνεται η προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης και κίτρινων κάδων χωριστής συλλογής έντυπου χαρτιού.

4: Προμήθειες εξοπλισμού Πράσινου Σημείου. Περιλαμβάνονται οι προμήθειες κινητού εξοπλισμού για τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου (κοντέινερς ανοικτά, κοντείνερς συμπίεσης, κλάρκ, θρυμματιστής κλαδιών, ζυγιστικό)

5: Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου. Περιλαμβάνεται η υποστήριξη του Δήμου στην εφαρμογή του προτεινόμενου προγράμματος  (οικιακή  κομποστοποίηση,  χωριστή  συλλογή εντύπου χαρτιού, οργάνωση Πράσινου Σημείου) καθώς και στην παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου και του χρονοδιαγράμματος της πράξης.

6: Δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας. Περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών, καμπάνιες ενημέρωσης μέσω έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και τη δημιουργία και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση ένταξης του έργου, θα αγοραστούν 300 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης 200 λίτρων έκαστος οι οποίοι θα διανεμηθούν σε σπίτια δημοτών, αλλά και 250 κίτρινοι κάδοι ανακύκλωσης αποκλειστικά για έντυπο χαρτί. Επίσης, 7 Skip Κοντέινερ 10m3, 2 Κοντέινερ Συμπίεσης 10m3, Κλαρκ, Σύστημα ζύγισης και Θρυμματιστής Κλαδιών.

Η λειτουργία του Μικρού Πράσινου Σημείου θα αφορά στην συλλογή αποβλήτων έντυπου χαρτιού (265 τόνους/έτος) και τη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών με σκοπό την προώθησή τους προς προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή και ανακύκλωση. Επειδή προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι του σχεδίου είναι η συνεργασία και η συμμετοχή των πολιτών, ο δήμος θα πρέπει να καταρτίσει πρόγραμμα ενημέρωσης με στοχευμένες δράσεις, με σχολικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με επιστολές στους πολίτες, με έκδοση έντυπου οδηγιών και ενημερωτικού φυλλαδίου, με δελτία τύπου, με εκδηλώσεις, ημερίδες κ.α.

Τέλος, ο χώρος θα είναι φυλασσόμενος, περιφραγμένος και προστατευμένος δεδομένου ότι θα αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου και θα περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και σημαντικές κτηριακές υποδομές. Παράλληλα, θα απασχολεί προσωπικό και υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  

Οι δηλώσεις Αννίβα

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Δήμαρχος Βέλου Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ο Δήμος Βέλου Βόχας αποκτά το πρώτο του πράσινο σημείο. Ως γεγονός είναι πολύ σημαντικό, ως προς τον τρόπο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της περιοχής με τρόπο τέτοιο που να σέβεται το περιβάλλον. Με αυτό το έργο, αλλά και με άλλα που θα ακολουθήσουν, θέτουμε τα υποστυλώματα για έναν σύγχρονο Δήμο».

Ρεπορτάζ-Έρευνα-Κείμενα: Γνώμη Πολιτών (http://gnomipoliton.com)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.