ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κώστας Κόλλιας: Να γίνει εθνική τοπική εορτή η Μάχη της Περαχώρας

Ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Κορινθίας στη Βουλή και κατάθεση πρότασης στον Υπουργό Εσωτερικών για την επέτειο της ιστορικής μάχης

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Νομού Κορινθίας, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, υποβάλλοντας πρόταση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, προκειμένου η ημέρα εορτασμού της Επετείου της “Mάχης της Περαχώρας” στις 26 Σεπτεμβρίου να καθιερωθεί ως επίσημη εθνική τοπική εορτή για τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Ο κ. Κόλλιας, στην ερώτησή του, δεν παρέλειψε να εξάρει την ιδιαίτερη αξία που έχει η συγκεκριμένη Επέτειος για την Περαχώρα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς η “Mάχη της Περαχώρας” είναι ταυτισμένη με τον απελευθερωτικό αγώνα και τη σθεναρή αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων κατά των Οθωμανών στην Επανάσταση του 1821.

Επιπλέον, έκανε λόγο για την πρωτοβουλία που είχε λάβει την άνοιξη του 2018 το Δημοτικό Σχολείο της Περαχώρας προκειμένου να καθιερωθεί η Επέτειος της “Mάχης της Περαχώρας” στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ως ετήσια εθνική τοπική εορτή. Την πρωτοβουλία αυτή είχαν στηρίξει, μάλιστα, όπως επισημαίνει, όλοι οι μορφωτικοί και πολιτιστικοί φορείς, οι σύλλογοι και τα σχολεία της Περαχώρας, ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, με τη σειρά του, είχε αποστείλει τον Ιούλιο του 2018 σχετική απόφασή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Επέτειος αυτή να προσλάβει και επισήμως την βαρύνουσα σημασία που ούτως ή άλλως έχει.​

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Υποβολή πρότασης για καθιέρωση της Επετείου της «Μάχης της Περαχώρας» ως Επίσημης Εθνικής Τοπικής Εορτής για τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Μάχη της Περαχώρας αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της μακραίωνης Τοπικής Ιστορίας της κωμόπολης της Περαχώρας και της ευρύτερης περιοχής της, με πολυσήμαντη αξία τόσο για τη ματαίωση των μεγαλεπήβολων οθωμανικών στρατηγικών σχεδίων περί καταστολής του ένοπλου Αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία στην έναρξή του, όσο και στην όλη επιτυχία των ιερών σκοπών της Εθνεγερσίας του 1821.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σπουδαία μάχη, δεδομένου ότι χωρίς την επιτυχή έκβασή της  αλλά και τη σθεvαρή  αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Περαχώρας, οι Οθωμανοί του Δράμαλη θα έθεταν σε μεγάλο κίνδυνο τους Επαναστάτες του Μοριά.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της ιδιαίτερης αξίας και ευρείας απήχησης που έχει η »Μάχης της Περαχώρας», την άνοιξη του 2018, υπήρξε πρωτοβουλία από πλευράς του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας, κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, για την υποβολή αιτήματος προς την Πολιτεία, για την καθιέρωση της 26ης Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, ως Ετήσιας Εθνικής Τοπικής Εορτής.

Μάλιστα, για την υποστήριξη του εν λόγω αιτήματος εκπονήθηκε ιστορική έρευνα-μελέτη για τη Μάχη της Περαχώρας, που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 1822, με σκοπό την ανάδειξη τόσο των ιστορικών όσο και των παιδαγωγικών στόχων που πλαισιώνουν το αίτημα αυτό.

Ασφαλώς, την πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας στήριξαν με τη θετική τους εισήγηση όλοι οι μορφωτικοί, πολιτιστικοί φορείς, οι σύλλογοι και τα σχολεία της Περαχώρας, εκφράζοντας τη βούληση όλων των Περαχωριτών/Περαχωριτισσών για την καθιέρωση της ημέρας της Επετείου της «Μάχης της Περαχώρας» ως Επίσημης Εθνικής Τοπικής Εορτής.

Προς τούτο δε, το ως άνω αίτημα συζητήθηκε και στις 27/06/2018 λήφθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθ. 165/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Δυνάμει της εν λόγω απόφασης, υπεβλήθη πρόταση για την καθιέρωση της Επετείου για τη «Μάχη της Περαχώρας» την 26η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας για τον Δήμο. Αποφασίστηκε δε οι Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εδρεύουν στον οικισμό Περαχώρας να λαμβάνουν υποχρεωτικά μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου, όπως ειδικότερα ορίζεται στην εν λόγω απόφαση.

Πλην όμως, παρόλο που με το υπ’αριθ. πρωτ. 10987/6-07-2018 έγγραφο του Δήμου, διαβιβάστηκε στο Υπουργείο σας ακριβές αντίγραφο της υπ’αριθ. 165/2018 αποφάσεως, με συνημμένο το σχετικό φάκελο, με σκοπό να δρομολογηθεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, έκτοτε καμία ενέργεια δεν έχει γίνει.

Σημειωτέον δε ότι με το υπ’αριθ. πρωτ. 16362/30-09-2021 έγγραφο που απεστάλη προσφάτως από το Γραφείο Δημάρχου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων προς το Τμήμα Αποκέντρωσης του Υπουργείου σας, το ίδιο ως άνω αίτημα υπεβλήθη εκ νέου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Προτίθεστε να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να καθιερωθεί η 26η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, ημέρα εορτασμού της Επετείου της ιστορικής «Μάχης της Περαχώρας», ως Επίσημη Εθνική Τοπική Εορτή της κωμόπολης της Περαχώρας και της ευρύτερης περιοχής της;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.