ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγετός στην Κορινθία: -15°C η θερμοκρασία στις 6:30 το πρωί!

Ποιες ήταν οι περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες – Τι πρέπει να προσέξετε στον παγετό

Μείον 15°C έδειξε σήμερα το πρωί, στις 6:30 ο Μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Νεμέα. Η θερμοκρασία αυτή, ήταν η χαμηλότερη που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πελοπόννησο! Ο σταθμός που είναι δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» φιλοξενείται από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας και βρίσκεται σε υψόμετρο 290 μέτρων.

Στην Κορινθία συνθήκες παγετού με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στους άλλους σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Αναλυτικά:

Μετεωρολογικός σταθμός Τρικάλων: -8.5°C στις 04:30

Μετεωρολογικός σταθμός Κρυονερίου: -7°C στις 07:40

Μετεωρολογικός σταθμός Περιγιαλίου: -4.4°C στις 07:10

Μετεωρολογικός σταθμός Λουτράκι: -2.6°C στις 04:50

Μετεωρολογικός σταθμός Αγίων Θεοδώρων: -2.4°C στις 07:10

Μετεωρολογικός σταθμός Κιάτου: -1.8°C στις 07:10

Μετεωρολογικός σταθμός Διώρυγας της Κορίνθου: -1.4°C στις 03:00

Μετεωρολογικός σταθμός Δερβενίου: 0.9°C στις 6:30 π.μ.

Μετεωρολογικός σταθμός Αμόνι Σοφικού: 2.3°C στις 07:40

Όπως διαπιστώνουμε, από τους 10 σταθμούς που υπάρχουν στην Κορινθία οι 8 έγραψαν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν!

Τι πρέπει να προσέχετε στον παγετό

Στο σπίτι
 • Παρατηρήστε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής επί του πεζοδρομίου. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες του υδροδοτικού κυκλώματος ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
 • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του ακινήτου σας, ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά την διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα.
 • Θυμηθείτε να μην κάνετε αλόγιστη χρήση νερού για την απομάκρυνση χιονιού ή πάγου. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (όπως πλυντήρια ρούχων κτλ.)
 • Φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άμεσα.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να «γράφει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αμέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό. Ζητήστε απόδειξη ή βεβαίωση υδραυλικού για την επισκευή της διαρροής.
 • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
 • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.
Στο αυτοκίνητο

Πάρτε το αμάξι σας μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο όταν χιονίζει και ιδιαίτερα όταν οι δρόμοι έχουν πιάσει πάγο ή εάν προβλέπεται επιδείνωση του καιρού.

Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο σας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση (κινητήρας, λάστιχα, φρένα). Αν δεν είστε εξοπλισμένοι με τα ειδικά χειμερινά ελαστικά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να έχετε αλυσίδες χιονιού.

Το χιόνι δεν είναι φιλικό ως προς τα τζάμια του αυτοκινήτου, για το λόγο αυτό πρέπει να ξεπαγώσετε το παρμπρίζ, είτε με σπάτουλα σιλικόνης είτε ανάβοντας τη θέρμανση του οχήματος μέχρι να ξεπαγώσει.

Το ζέσταμα μηχανής κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι μια βαρετή συνήθεια αλλά πολύ σημαντική για την αποφυγή βλάβης στο αυτοκίνητο.

Τέλος, αν πρόκειται για μεγάλο ταξίδι προμηθευτείτε ζεστά ρούχα, φακό, πρόχειρο φαγητό και φροντίστε να έχετε πάντα γεμάτο το ρεζερβουάρ της βενζίνης.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν οδηγείτε στα χιόνια;

 • Φώτα Πορείας: Μην ξεχνάτε να έχετε αναμμένα τα μεσαία φώτα ώστε να είστε ορατοί από τους άλλους οδηγούς.
 • Χαμηλή Ταχύτητα: Θα πρέπει να οδηγείτε αργά, με ήρεμες κινήσεις χωρίς να χρησιμοποιείτε πολύ φρένο. Η ταχύτητα του οχήματος πρέπει να είναι χαμηλή και αντί για φρένο μειώστε την ταχύτητα σε 1η ή 2η.
 • Κρατήστε αποστάσεις: Για να μην υπάρξουν απρόοπτα θα πρέπει να κρατάτε απόσταση ασφαλείας από τον μπροστινό όχημα. Έτσι αν φρενάρετε δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσετε πάνω του. Η απόσταση ακινητοποίησης σε παγωμένο δρόμο είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ένα στεγνό οδόστρωμα.
 • Αν γλιστράτε: αν το όχημα γλιστράει προς μία κατεύθυνση, κρατήστε γερά το τιμόνι και κατευθυνθείτε προς εκείνη την κατεύθυνση, μην πατήσετε όμως φρένο.

Αν ακινητοποιηθεί το όχημά σας

Αρχικά ειδοποιήστε αμέσως την οδική βοήθεια. Μην προσπαθήσετε να «γκαζώσετε» καθώς υπάρχει κίνδυνος οι ρόδες να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά. Απλά μετακινήστε δεξιά και αριστερά του τροχούς, προκειμένου να φύγει το πολύ χιόνι. Τέλος, παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.