ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Κορινθία: Πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις να ανοίξουν τα σχολεία – Αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς – Καταλήψεις από τους μαθητές

Μόνο ο Σταματόπουλος δεν έκανε πίσω στην απόφασή του – «Αισθανόμαστε απροστάτευτοι για την υγεία μας και την υγεία των δικών μας ανθρώπων» επισημαίνουν οι μαθητές στα αιτήματά τους – «Ποιος αρμόδιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος μαθητών ή εκπαιδευτικών την ώρα της προσέλευσης στο χώρο του σχολείου και στα διαλλείματα;» αναρωτιούνται οι εκπαιδευτικοί

Άνοιξαν τα σχολεία σήμερα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 μετά από την χθεσινοβραδυνή εντολή του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πλειοψηφίας των δημάρχων.

Εκτός από τους δημάρχους Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Κορινθίων, Βλάση Τσιώτο και Βασίλη Νανόπουλο που προτίμησαν να μην φέρουν καμία αντίρρηση στον Περιφερειάρχη και να καλυφθούν πίσω από το γράμμα του νόμου, οι υπόλοιποι δήμαρχοι προσπάθησαν να αποσοβήσουν το άνοιγμα των σχολείων υπό αυτές τις συνθήκες. Πρώτος και καλύτερος ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο οποίος με απόφασή του όριζε ότι τα σχολεία σε Κρυονέρι, Μεγ. Βάλτο, ΔΕ Στυμφαλίας και ΔΕ Φενεού θα παραμείνουν κλειστά λόγω παγετού. Στα βήματά του και ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος που είδε στην περιοχή του χθες το θερμόμετρο να αγγίζει τους -15°C, έβγαλε απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Ο Αννίβας Παπακυριάκος στο δήμο Βέλου-Βόχας προσπάθησε να βρει ένα κανάλι συνεννόησης με την περιφέρεια δοκιμάζοντας επιχειρήματα της κοινής λογικής, δεδομένου ότι οι δρόμοι για τα ορεινά χωριά (Στιμάγκα, Ελληνοχώρι, Ταρσινά, Χαλκί) είχαν πάγο και η μετακίνηση των μαθητών δεν θα μπορούσε να γίνει με ασφάλεια. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι οι δρόμοι αυτοί ως ανήκοντες στο επαρχιακό δίκτυο του νομού, είναι στην απόλυτη και μόνη δικαιοδοσία και ευθύνη της περιφέρειας για να μείνουν ανοιχτοί και καθαροί…

Τέλος, ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης διαπιστώνοντας το αδιέξοδο στις συνεννοήσεις με την Περιφέρεια έστριψε …δια της καθυστερήσεως, αφού η απόφασή του ήταν να ανοίξουν μεν τα σχολεία, αλλά με δίωρη καθυστέρηση.

Ποιος είδε τον Νίκα και δεν φοβήθηκε

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου όμως είχε άλλη άποψη! Κατά τη γνώμη του τα μαθήματα μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν κανονικά. Εξερράγη μάλιστα όταν έμαθε ότι κάποιοι δήμαρχοι (Νεμέας και Σικυωνίων) είχαν ήδη πάρει αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας των σχολείων και για σήμερα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Έδωσε εντολή να ακυρωθούν οι αποφάσεις, απειλώντας μάλιστα όπως λένε οι κακές γλώσσες τους δημάρχους. Στις 7:45 το βράδυ, μάλιστα έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν οπωσδήποτε προκαλώντας σύγχυση και χάος στους γονείς που δεν ήξεραν τι μέλλει γενέσθαι.

Ο δήμαρχος Νεμέας οπισθοχώρησε στις απαιτήσεις Νίκα και ακύρωσε την απόφασή του βγάζοντας νέα ανακοίνωση που έλεγε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με δίωρη καθυστέρηση, στις 10:00.

Από την άλλη ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος προτάσσοντας την ασφάλεια και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών αρνήθηκε να συμμορφωθεί και επέμεινε μέχρι τέλους στην απόφασή του για αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων στις Κοινότητες Κρυονερίου, Μεγάλου Βάλτου, στη ΔΕ Στυμφαλίας και στην ΔΕ Φενεού!

Η αλληλογραφία του Αννίβα

Μάχη έδωσε ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας για να βρει σημεία επαφής και επικοινωνίας με την Περιφέρεια και τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Ο δήμος Βέλου-Βόχας περιλαμβάνει μια σειρά από χωριά (Στιμάγκα, Χαλκί, Σουληνάρι, Ταρσινά, Ελληνοχώρι), στα οποία αφενός ο χιονιάς δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, αφετέρου υπάρχουν μαθητές που κατοικούν σε αυτά και η μετακίνησή τους στα σχολεία τους που βρίσκονται στο Βέλο ή στο Βραχάτι γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Όμως, στις 7:30 το πρωί με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν πόσο ασφαλής θα ήταν η μετακίνησή τους όταν οι δρόμοι ήταν παγοδρόμια; Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δρόμοι που οδηγούν σ’ αυτά τα χωριά ανήκουν στην δικαιοδοσία της περιφέρειας η οποία ήταν υπεύθυνη για τον καθαρισμό τους, που αν κρίνουμε από τις καταγγελίες και τα παράπονα των κατοίκων δεν ήταν καθόλου επαρκής…

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας λοιπόν σε μία ύστατη προσπάθεια απέστειλε στον Περιφερειάρχη επιστολή στην οποία σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η εισήγησή μας είναι να παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες και τα μαθήματα να γίνουν με τηλεκπαίδευση, λόγω του παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, καθώς επίσης και λόγω των μέτρων που προβλέπονται για τον covid και πρέπει να παραμένουν ανοιχτά παράθυρα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Επιπλέον, πολλοί μαθητές διαμένουν σε ορεινά τοπικά διαμερίσματα και δεν είναι εφικτή η μετακίνησή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Η εισήγησή του όμως, έπεσε στο κενό κι έτσι με ανακοίνωσή του ο δήμος Βέλου-Βόχας αναγκάστηκε να στοιχηθεί στην απόφαση Νίκα.

Αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς

Τις έντονες αντιδράσεις τους για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασαν και οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα συλλογικά όργανά τους. Συγκεκριμένα, η Α΄ΕΛΜΕ Κορινθίας με έγγραφό της το οποίο κοινοποίησε στα ΜΜΕ του νομού σημειώνει: «έχουμε γίνει αποδέκτες έντονης ανησυχίας και  διαμαρτυριών από πολλούς Διευθυντές Σχολικών μονάδων και από πολλούς συναδέλφους της περιοχής της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας, που αγωνιούν για την ασφαλή επαναλειτουργία τους, δεδομένου του επικίνδυνου παγετού σε προαύλιους χώρους,  σε  δρόμους και σε πεζοδρόμια, καθώς και των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Καλούμε την  Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους Δήμους της περιοχής μας, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Πελοποννήσου και τη Δ/νση  Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Κορινθίας  να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση ατυχήματος θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ανάλογο έγγραφο αναφέρει: «Κατόπιν ερωτημάτων και προβληματισμών  πολλών συναδέλφων προς τον Σύλλογό μας σχετικά με το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 27-1-2022 ύστερα από την κακοκαιρία που έπληξε το νομό μας , θα θέλαμε να επισημάνουμε  τα εξής:

  • Σε πολλά προαύλια των Σχολείων αλλά και στους γύρω δρόμους  υπάρχουν χιόνι και πάγος που τα καθιστούν επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχήματος στους μαθητές.
  • Πώς είναι δυνατόν με τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες να είναι ανοιχτά τα παράθυρα των αιθουσών για αποφυγή του covid-19;
  • Γιατί υπάρχει αυτό το αλαλούμ για το αν θα λειτουργήσουν και για το πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα;
  • Πότε επιτέλους θα ενημερωθούν οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί για το άνοιγμα ή μη των Σχολείων;
  • Ποιος αρμόδιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος μαθητών ή εκπαιδευτικών την ώρα της προσέλευσης στο χώρο του σχολείου και στα διαλλείματα; Οι Δήμοι; Η Αντιπεριφέρεια Κορινθίας; Η Περιφέρεια Πελοποννήσου; Η Δ/νση Π.Ε.; Όλοι;

Επιτέλους ας αναλάβει ο κάθε αρμόδιος τις ευθύνες που του αναλογούν».

Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν έκαμψε την απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία στην Κορινθία. Μερικοί μάλιστα αναρωτιούνταν αν η απόφαση του Περιφερειάρχη θα ήταν η ίδια αν επρόκειτο για τα σχολεία της Μεσσηνίας…

Παρέμβαση Ψυχογιού

Στο θέμα παρενέβη με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός ο οποίος σημείωσε:

«Με ποια λογική και με ποια ευθύνη λαμβάνονται αποφάσεις για κανονική λειτουργία των σχολείων αύριο σε όλη την Κορινθία..; Η τηλεκπαίδευση που έχουν και τους εκπαιδευτικούς στο on-off πού πήγε; Μάλλον αυτοί που αποφασίζουν μπορούν άνετα να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα και θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν ή να μετακινηθούν από χωριά που οι δρόμοι για τα σχολεία είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι έως απαγορευτικοί για την ασφάλεια όλων…»

Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

Κάπως έτσι τα σχολεία άνοιξαν σε όλη την Κορινθία, εκτός από τις περιοχές του δήμου Σικυωνίων, που όπως αναφέραμε, ο Σταματόπουλος δεν έκανε πίσω στην απόφασή του για την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών, των οικογενειών τους αλλά και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Φυσικά οι θερμοκρασίες για άλλη μια μέρα, αρκετά κάτω από το μηδέν. Ενδεικτικά:

Μετεωρολογικός σταθμός Νεμέας: -11.7°C στις 07:50

Μετεωρολογικός σταθμός Τρικάλων: -4.9°C στις 06:20

Μετεωρολογικός σταθμός Κρυονερίου: -3.6°C στις 06:50

Μετεωρολογικός σταθμός Περιγιαλίου: -3.2°C στις 06:30

Μετεωρολογικός σταθμός Λουτράκι: -1.4°C στις 08:00

Καταλήψεις

Σε κάποιες περιπτώσεις τα σχολεία άνοιξαν και έκλεισαν από τους μαθητές που προχώρησαν σε καταλήψεις! Για παράδειγμα το Λύκειο Βραχατίου βρέθηκε υπό κατάληψη από μαθητές που αγανακτισμένοι τόνιζαν ότι «αισθανόμαστε απροστάτευτοι για την υγεία μας και την υγεία των δικών μας ανθρώπων»!

Αναλυτικά το κείμενο των αιτημάτων των μαθητών έχει ως εξής:

«Αιτήματα Σχολείου:

  • Τροποποίηση και επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου (κατάργηση του 50%+1 κρουσμάτων για το κλείσιμο τμήματος).
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της Τράπεζας Θεμάτων και του νέου συστήματος Συντελεστών Βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα.
  • Μείωση της εξεταστέας ύλης.
  • Αύξηση της καθαριότητας και της απολύμανσης στα σχολεία, με περισσότερους εργαζόμενους καθαριότητας

Δεν επιδιώκουμε να χάσουμε μάθημα, αισθανόμαστε απροστάτευτοι για την υγεία μας και την υγεία των δικών μας ανθρώπων. Νιώθουμε πώς παλεύουμε μόνοι χωρίς καμία βοήθεια και ανταπόκριση από τους αρμόδιους.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να μπλοκάρουμε την ροή της εκπαίδευσης, όμως όλες οι προσπάθειες των μαθητών όλων των σχολείων και οι ενέργειες μας απαξιώνονται.

Έτσι νιώθουμε, δυστυχώς, αναγκασμένοι να προβούμε σε αυτήν την πράξη. Έχουμε το δικαίωμα να αντιδράσουμε!!!

Προσκαλούμε τους καθηγητές να στηρίξουν την προσπάθειά μας και να μην προσπαθήσουν να μας αποτρέψουν και να μας διχάσουν. Τους παρακινούμε να κατανοήσουν τη θέση μας και να σταθούν πλάι μας.

Αγωνιζόμαστε επιδιώκοντας την ανταπόκριση των αρμοδίων.»!

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.