
Οργή και θλίψη στους κατοίκους του χωριού – Η ιστορία της Μεγάλης Βρύσης, της Παναγίας της Γιάτρισσας και η ανάδειξη της περιοχής
Οργή και θλίψη διακατέχει τους κατοίκους της ιστορικής Κοινότητας Αρχαίας Σικυώνας για την κλοπή που βύθισε πάλι στο σκοτάδι το εκκλησάκι της Παναγίας της Γιάτρισσας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από δημόσια συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα για το ιστορικό μνημείο και την ευρύτερη περιοχή, ο αντιδήμαρχος Σικυωνίων Βασίλης Δομετίου, φρόντισε να φωταγωγηθεί η ρεματιά και το θρυλικό εκκλησάκι της Παναγίας της Γιάτρισσας.
Ωστόσο, πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις», σε λιγότερο από δυο μέρες κάποιοι «γνωστοί – άγνωστοι» έκλεψαν τους προβολείς βυθίζοντας και πάλι στο σκοτάδι την περιοχή!
Το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας της Γιάτρισσας
Το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και πλούσιας ιστορίας εκκλησάκι της Παναγίας της Γιάτρισσας έγινε θέμα συζήτησης πριν από λίγες μέρες όταν ο Κώστας Καραμπέτσος, κάτοικος της Αρχαίας Σικυώνας και η σύζυγός του Σίσσυ Μελή έφεραν στην επικαιρότητα το θέμα με ένα φωτογραφικό κουίζ, που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Κώστας και η Σίσσυ ανάρτησαν τις παρακάτω φωτογραφίες και ρωτούσαν αν γνωρίζει κάποιος πού βρίσκεται!
Στη συζήτηση παρενέβη ο αντιδήμαρχος Σικυωνίων Βασίλης Δομετίου, γέννημα θρέμμα της Αρχαίας Σικυώνας ο οποίος υποσχέθηκε δημόσια ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το εκκλησάκι και η ρεματιά θα φωταγωγούταν και θα καθαριζόταν το μονοπάτι το οποίο οδηγεί στην Μεγάλη Βρύση.
Ποια είναι όμως η Μεγάλη Βρύση;
Η Μεγάλη Βρύση είναι ένα σημαντικό τοπόσημο για την Ελληνική Επανάσταση καθώς όπως αναφέρουν οι πηγές και οι μαρτυρίες εκεί σκοτώθηκε ο παπα-Καλομοίρης και κάποιοι άλλοι Έλληνες, πριν από 200 χρόνια, σε μία από τις συγκρούσεις με τους Τούρκους του Δράμαλη, που μετά την καταστροφή στα Δερβενάκια επιχειρούσαν εξόδους από το Κάστρο της Κορίνθου προς Αίγιο και Πάτρα. Στις ίδιες μάχες σκοτώθηκαν και οι Πετιμεζαίοι.
Συγκεκριμένα για τον παπα-Καλομοίρη που ήταν θρύλος στα ελληνικά στρατεύματα, οι μαρτυρίες λένε ότι σκοτώθηκε στη Μεγάλη Βρύση, στο «αγιωργήτικο» ρέμα όπως ονομάζεται στις πηγές. Επίσης οι πηγές αναφέρουν ότι οι Τούρκοι τον αποκεφάλισαν και μετά από κανά-δυο μέρες, που ήταν Δεκαπενταύγουστος του 1822 περιέφεραν το κεφάλι του στην Κόρινθο χλευάζοντας τους Χριστιανούς και τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το ακέφαλο πτώμα του παπά το μάζεψε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και όπως λέει ο ίδιος στις επιστολές του που έχουν διασωθεί στο αρχείο του γιου του Γενναίου, το έθαψε στον περίβολο της Αγίας Παρασκευής, μιας άλλης ιστορικής εκκλησίας που βρίσκεται στην είσοδο της σημερινής Αρχαίας Σικυώνας!
Αμ’ έπος, άμ’ έργον!
Ο Βασίλης Δομετίου κράτησε το λόγο του στο ακέραιο και λίγες μέρες μετά τη συζήτηση που διεμήφθη στα κοινωνικά δίκτυα το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας Γιάτρισσας και η ρεματιά φωταγωγήθηκαν. Μάλιστα όπως ενημέρωσε ο ίδιος μέχρι το Πάσχα θα είναι έτοιμο και το μονοπάτι που οδηγεί στη Μεγάλη Βρύση.
Ειρήσθω εν παρόδω, ότι με πρωτοβουλία της Σίσσυς Μελή το μονοπάτι διανοίχθηκε κατά το δυνατόν και καθαρίστηκε από άπειρα σκουπίδια τα οποία φυσικά βρέθηκαν εκεί γιατί κάποιοι ασυνείδητοι τα πετούν ανεξέλεγκτα στις ρεματιές του χωριού τους!
Παραθέτουμε τις φωτογραφίες της κυρίας Μελή, η οποία αποκάλυψε μετά από πολλά-πολλά χρόνια την μοναδικής ομορφιάς πέτρινη Μεγάλη Βρύση. Η κατασκευή που διασώζεται στο ακέραιο μέχρι και σήμερα, όπως γράφει η επιγραφή στην πέτρινη πρόσοψη της βρύσης, φτιάχτηκε το 1879!
Παράλληλα, όλη η ιστορία κινητοποίησε τον Γιώργο Σοφούλη (DroneDays gr) ο οποίος κινηματογράφησε με drone όλη την περιοχή και ανέβασε το σύντομο βίντεο στο κανάλι του στο YouTube. Μάλιστα, από την έρευνά του και με τη βοήθεια του Κώστα και της Σίσσυς εντόπισε τα σημεία που είχε γυριστεί η ταινία «Τα Ξένα Χέρια Είναι Πικρά», το 1968 και παρέθεσε τα πλάνα σε αντιπαραβολή του χθες και του σήμερα!
Δείτε το βίντεο:
Μία που άναψαν και μία που κλάπηκαν!
Δυστυχώς όμως κάποια άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ την αξία ενός ιστορικού σημείου, ενός τοπόσημου, την αξία ενός έργου καλλωπισμού και εξωραϊσμού. Έτσι το βράδυ της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου 2022 οι προβολείς κλάπηκαν! Για ποιο λόγο; Ποιος μπορεί να βρει μια λογική αιτία για την κίνηση αυτή εκτός από την απαξία και την αποστροφή προς τον ίδιον τον τόπο; Κλάπηκαν για μικροπολιτικούς λόγους; Φοβήθηκε κάποιος ότι μπορεί η δημοτική αρχή να εξαργυρώσει προς όφελος της την φωταγώγηση μιας εκκλησίας; Γελοίο και μόνο να το σκεφτεί κάποιος όχι να το πράξει κιόλας!

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός προκαλεί θλίψη και αποστροφή για τους «γνωστούς – άγνωστους» που βανδαλίζουν στην πρώτη ευκαιρία κάθε έργο που αναδεικνύει κατά το μάλλον ή ήττον τον τόπο και τις ομορφιές του.
Ποιος ξεχνά άλλωστε το μεγάλο έργο της φωταγώγησης του Ακροκορίνθου, που έγινε λεία για κάθε λογής «κυνηγούς χαλκού» καλωδίων, προβολέων και άλλων υλικών;
Είμαστε σίγουροι ότι ο Βασίλης Δομετίου και η δημοτική αρχή Σικυωνίων δεν θα αφήσουν έτσι το θέμα και η φωταγώγηση θα αποκατασταθεί και το μονοπάτι θα καθαριστεί και η περιοχή θα αναδειχθεί και θα αποδοθεί στις νέες γενιές ως άλλο ένα σημαντικό ιστορικό σημείο της περιοχής, να υπάρχει να μένει και να θυμίζει κάθε πτυχή της διαδρομής στο χρόνο αυτού του μοναδικού τόπου!
Κατηγορίες:ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ