ΑΠΟΨΕΙΣ

Με αφορμή το δημαρχείο…

Υπογράφηκε πριν από 3 μέρες η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την αποπεράτωση του δημαρχείου στο Ζευγολατιό. Μάλιστα, αμέσως την επόμενη μέρα τα μηχανήματα του εργολάβου μπήκαν στο κτήριο και ξεκίνησαν τις εργασίες.

Αυτές οι εξελίξεις, μετά από 14 χρόνια που το έργο βρισκόταν στάσιμο να «στοιχειώνει» κάθε υποψήφιο δήμαρχο και κάθε δημοτική αρχή τόσο του πρώην δήμου Βόχας όσο και του δήμου Βέλου-Βόχας, είναι οπωσδήποτε παραπάνω από ευχάριστες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα σ’ αυτά 14 χρόνια το τέλμα στο οποίο βρισκόταν το έργο υπήρξε αιχμή του αντιπολιτευτικού δόρατος ουκ ολίγες φορές. Θα λέγαμε μάλιστα ότι κάθε φορά στην προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων δημάρχων βρισκόταν πολύ ψηλά, αν δεν ήταν το πρώτο.

Όσο κι αν επιχειρείται αυτή τη στιγμή μια υποβάθμιση της σημαντικότητας του έργου, από ορισμένους κύκλους, οι έχοντες έστω και ελάχιστη αυτοδιοικητική εμπειρία και λογική καταλαβαίνουν ότι το έργο αυτό θα παίξει κεφαλαιώδη ρόλο στις αναπτυξιακές προοπτικές του δήμου. Η συγκέντρωση των υπηρεσιών, οι καινοτόμες τεχνολογίες, που χρησιμοποιούνται εκ αναγκαστικών προδιαγραφών στις υποδομές του κτηρίου, οι δυνατότητες καλύτερης και αρτιότερης εξυπηρέτησης των δημοτών, ακόμη και η ύπαρξη Δημοτικού Θεάτρου που συμπεριλαμβάνεται στο νέο δημαρχείο είναι στοιχεία που αναβαθμίζουν σημαντικά, όχι μόνον την έδρα του δήμου, το Ζευγολατιό, αλλά το σύνολο του δήμου.

Απόρροια του έργου είναι η δρομολόγηση και άλλων σημαντικών έργων αναβάθμισης, όπως για παράδειγμα το έργο των κόμβων στην παλαιά εθνική οδό, στο οποίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος κατά τις δηλώσεις της υπογραφής,  βαίνει προς χρηματοδότηση – δημοπράτηση και το οποίο θα αλλάξει ριζικά και θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αλλά και τις υποδομές ακόμη και στο οδικό δίκτυο του δήμου.

Το έργο της αποπεράτωσης του δημαρχιακού μεγάρου θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Και δεν θα ολοκληρωθεί γιατί ο δήμαρχος είναι καλός, ή ο εργολάβος μας λυπήθηκε. Θα ολοκληρωθεί αφενός διότι το προβλέπει η σύμβαση που υπογράφηκε, αφετέρου – κι αυτό είναι το σημαντικότερο – θα ολοκληρωθεί γιατί όπως τρέχουν οι τιμές στον κατασκευαστικό κλάδο, το «συντομότερο το καλύτερο» για τον εργολάβο, αν θέλει να έχει το μέγιστο δυνατό κέρδος από αυτή την δουλειά.

Το έργο θα ολοκληρωθεί και εκεί που σήμερα υπάρχει το κουφάρι του κτηρίου, μέσα σε έναν χρόνο, θα βρίσκεται ένα σύγχρονο δημαρχείο με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται με πρώτη και καλύτερη την υπεραξία της γης στην περιοχή.

Αλλά αφού ολοκληρωθεί κι αφού το απολαύσουμε ως έργο καλό είναι να μην ξεχάσουμε όλα όσα το ακολουθούν. Καλό είναι να μην μας διαφύγει ποτέ, ποιοι ήταν αυτοί που επιθυμούσαν να το μετατρέψουν σε ΚΤΕΟ Αγροτικών Μηχανημάτων και ποια άραγε συμφέροντα εξυπηρετούν σήμερα, αυτοί οι ίδιοι “αυτοδιοικητικοί”, που αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι και να αποτελέσουν “παράγοντες”, έστω κι αν ο λαός πέταξε την παλαιοκομματική νοοτροπία τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εδώ και 12 χρόνια.

Ας μην ξεχάσουμε ποτέ, ποιοι αγωνίζονταν πάντα, πότε σιωπηλά και πότε φωναχτά, πότε με θόρυβο και πότε μόνο με το μολύβι τους για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ πόση λάσπη πετάχτηκε στον ανεμιστήρα και πόσοι έβαλαν το καλό του τόπου τους πάνω από τα συμφέροντά τους, κλείνοντας τα αυτιά σε τοπικιστικές σειρήνες.

Ας μην μας διαφύγει στο εγγύς μέλλον – σε έναν χρόνο θα έχουμε εκλογές πάλι – ποιοι ήταν αυτοί που διοικούσαν πριν από 30 και πλέον χρόνια για δεκαετίες ολόκληρες, βάζοντας χρεο-τροχοπέδη (14 εκατ. έλεγε πρώην βουλευτίνα) στον νεοσύστατο δήμο Βέλου-Βόχας γεγονός που του στέρησε την δυνατότητα να ελιχθεί και διαθέσει ιδίους πόρους και να προωθήσει έργα απαραίτητα για την επιβίωσή του.

Ας μην μας διαφύγει σε καμία περίπτωση ότι αυτοί οι ίδιοι «μέντορες» και «νέστορες» και λοιποί «εμπριμέ» επιχειρούν σήμερα να φορέσουν το μανδύα της νεωτερικότητας και ΜΑΖΙ να διεκδικήσουν είτε δημαρχιακούς θώκους, είτε υψηλές συμβουλατόρικες θέσεις.

Οι ίδιοι που έθεσαν εκατομμύρια τροχοπέδες στον νεοσύστατο δήμο με την διοίκηση και την συμμετοχή τους σε διοικήσεις, σήμερα κουνάνε το δάχτυλο και επιχειρούν να εμφανιστούν ως οι εμπνευστές της αλλαγής και του καινούργιου.

Με κάθε τούβλο, με κάθε κούφωμα που θα μπαίνει σε εκείνο το πολύπαθο δημαρχείο, ας μην ξεχνάμε ποιοι και γιατί ονειρεύτηκαν και επιχείρησαν να το γκρεμίσουν, συμπαρασύροντας μαζί τους και το μέλλον αυτού του τόπου.

Είναι οι ίδιοι που σήμερα υποβαθμίζουν την σπουδαιότητα του έργου και λένε «ναι, το δημαρχείο μας έλειπε». Είναι οι ίδιοι που ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι κι άλλα μεγάλα έργα που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση δρομολογούνται εκ των πραγμάτων κι ενώ γνωρίζουν πολύ καλά – ως “έμπειροι αυτοδιοικητικοί” που αυτοπροσδιορίζονται – τις διαδικασίες και πόσο χρονοβόρες είναι, προτιμούν να λαϊκίζουν και να ελπίζουν στην καταστροφή έργων, ανεξαρτήτως αν αυτό θα σημαίνει και την καταστροφή του τόπου!

«Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάει μόνον» που έλεγε κι ένας στυλοβάτης της παράγκας κάποτε…

ΓΙΩΤΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.