ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Αννίβας με πολυπληθή συγκέντρωση

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας εμφανίστηκε περισσότερο σίγουρος και δυνατός από ποτέ – Παρουσίασε αναλυτικά το έργο και τις χρηματοδοτήσεις των τελευταίων τριών ετών και έδωσε το στίγμα για το μέλλον του δήμου

Στο Βραχάτι, σε μια αίθουσα κατάμεστη με παλμό και διάχυτο ενθουσιασμό ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος έκανε μια μικρή αναδρομή στα έργα και τις χρηματοδοτήσεις των τελευταίων τριών ετών πριν δώσει το στίγμα για την νέα θητεία που διεκδικεί στον δήμο Βέλου-Βόχας.

Ο δήμαρχος εμφανίστηκε δυνατός, ασφαλής, γεμάτος αυτοπεποίθηση και καλή γνώση όλων των ζητημάτων αναπτυξιακών και υποδομών που αφορούν τον δήμο και διαγράφουν το μέλλον του. Συγκροτημένος, με ψυχραιμία και χωρίς λαϊκίστικες κορώνες ξεδίπλωσε εν συντομία τα πεπραγμένα των τριών τελευταίων ετών και ανέπτυξε το όραμά του για το μέλλον. «Συνεχίζουμε μαζί» είπε στους πάνω από 300 δημότες που έδωσαν το παρών, πραγματοποιώντας ωστόσο ένα κάλεσμα ευρύ προς όλες τις υγιείς δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας του δήμου Βέλου-Βόχας.

Αναδρομή σε δράσεις και έργα

Στην παρουσίασή του ο Αννίβας Παπακυριάκος έκανε μια σύντομη αναδρομή έργων και ενεργειών που αφορούν στα τρία τελευταία χρόνια, την περίοδο δηλαδή 2019-2022. Ξεκινώντας από την πολυσχιδή κοινωνική δράση και τις δομές υποστήριξης των πολιτών που λειτουργούν αναφέρθηκε με σαφείς αριθμούς, νούμερα και στατιστικά στοιχεία στο κοινωνικό παντοπωλείο, στα προγράμματα ΤΕΒΑ, ΚΕΑ, ΟΠΕΚΑ, αλλά στον νέο θεσμό των «Νταντάδων της Γειτονιάς» που σημειωτέον ο δήμος Βέλου-Βόχας ήταν ένας από τους πρώτους δήμους πανελλαδικά που εντάχθηκαν. Μίλησε για την πρόνοια προς τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, δηλαδή μακροχρόνια άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ για τους οποίους έχει εξασφαλιστεί υποστήριξη διαφόρων μορφών όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στοχευμένη επιδοματική πολιτική.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα δύο χρόνια της covid-19 και στην διαχείριση της καθημερινότητας αλλά και της επαναφοράς της κοινωνίας, των σχολείων και των υπηρεσιών στην κανονικότητα μετά τις καραντίνες. Αναφέρθηκε στα προγράμματα απολυμάνσεων, αλλά και εμβολιασμών, ακόμη και κατ’ οίκον που εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία.

Το μεγάλο κεφάλαιο «Πολιτισμός»

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας σημείωσε ότι φέτος το καλοκαίρι μετά από δύο χρόνια καραντίνας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του δήμου. Αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής “Μίκης Θεοδωράκης” που φέτος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και στόχο έχει την ανάδειξη του Βραχατίου σε διεθνές επίπεδο ως σημείου αναφοράς στη ζωή και το έργο του Μίκη. Επίσης, μίλησε για την διοργάνωση του μοναδικού στα χρονικά συνεδρίου για την Ιστορία της Βόχας υπό τον τίτλο «Η ΒΟΧΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό επιστημόνων από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ακόμη αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, την πραγματοποίηση του ετήσιου συνεδρίου «Γίνε άνθρωπος» για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τις πολλές και πολλαπλές δράσεις των Συλλόγων που στηρίζονται πάντα από τον δήμο στο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό έργο τους.

Στο περιθώριο της αναφοράς του στον πολιτισμό ο Αννίβας Παπακυριάκος επικέντρωσε στο σοβαρό θέμα των αδέσποτων ζώων και στις ενέργειες που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση και θεραπεία του φαινομένου. Έδωσε πληροφορίες και εξηγήσεις για τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει ο δήμος κάθε χρόνο για το πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης των αδέσποτων ενώ διεξοδικά αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του καταφυγίου αδεσπότων το οποίο κατατέθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδότηση στο πλαίσιο διαδημοτικής συνεργασίας με τον Δήμο Κορινθίων.

Τεχνικά Έργα και Υποδομές: ένας δήμος που αλλάζει καθημερινά!

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας στην σύντομη παρουσίασή του για τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί την τριετία 2019-2022 αναφέρθηκε στα εξής:

  • Δημοτική Οδοποιία συνολικού προϋπολογισμού 4.600.000€
  • Αγροτική Οδοποιία 2.000.000€
  • Αναπλάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και πλατείες: 820.000€
  • Αθλητικά έργα και υποδομές (γήπεδα Ζευγολατιού, Βέλου, Πουλίτσας): 1.500.000€
  • Συντηρήσεις δικτύων και γεωτρήσεων για ύδρευση: 3.200.000€

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές μίλησε για την μεγάλη χρηματοδότηση των 2.950.000€ για την αποπεράτωση του δημαρχιακού καταστήματος, αλλά και για το μεγάλο έργο του ηλεκτροφωτισμού, της αντικατάστασης λαμπτήρων δηλαδή, προϋπολογισμού 1.910.000€. Επίσης μίλησε για το δίκτυο αποχέτευσης το οποίο ολοκληρώθηκε στο Βέλο και προχωρά η σύνδεση των κατοικιών, αλλά και το μεγάλο έργο προϋπολογισμού περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ της σύνδεσης Ζευγολατιού και Βραχατίου στο αποχετευτικό δίκτυο ανατολικής Κορινθίας, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Αναφερόμενος στην καθαριότητα εξήγησε για άλλη μια φορά την ανελαστική δαπάνη για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, γεγονός που έφερε αναγκαστικές αυξήσεις δημοτικών τελών. Ωστόσο, όπως είπε έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα για την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, καθώς το πιλοτικό πρόγραμμα επεκτείνεται και στο Μπολάτι και σύντομα και στις άλλες κοινότητες του δήμου. Επίσης, αναφέρθηκε στις επενδύσεις σε εξοπλισμό που έχουν γίνει με την απορρόφηση 2 εκατομμυρίων ευρώ για απορριμματοφόρα και άλλα μηχανήματα (σκούπα, κλαδοτεμαχιστής, σύστημα υπογείων κάδων, πράσινο σημείο) αλλά και την αναμονή άλλων 2 εκατομμυρίων ευρώ που θα ενισχύσουν επίσης τον στόχο της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή.

Το πολυπόθητο νερό

Ο Αννίβας Παπακυριάκος μίλησε με ιδιαίτερη προσοχή για το νερό, αναλύοντας διεξοδικά την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται όλη η ανατολική Πελοπόννησος, αλλά και τις ενέργειες του δήμου για την ανακούφιση του προβλήματος κατά το δυνατόν. Μίλησε για τα έργα αναβάθμισης των γεωτρήσεων του δήμου, τις συνεργασίες με το Ι.Γ.Μ.Ε. και την Γενική Γραμματεία Υδάτων για την ανόρυξη γεωτρήσεων πιο ψηλά (νοτιότερα) ώστε να βρεθούν επαρκείς ποσότητες νερού, αφού η βόρεια και ανατολική Κορινθία, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή της Βόχας έχει «στεγνώσει». Μίλησε για το σχέδιο του δήμου για την εγκατάσταση μικρής μονάδας αφαλάτωσης και τα προβλήματα που ενδεχομένως έχει αυτό το έργο και τέλος αναφέρθηκε στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής τα οποία εκπονεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την διεκδίκηση μεγαλόπνοων και ανακουφιστικών έργων ύδρευσης ή άρδευσης. Μάλιστα, όπως τόνισε η φετινή, τρίτη κατά σειρά αναθεώρηση των Σχεδίων, θα δώσει την δυνατότητα στον δήμο να εντάξει τα απαιτούμενα έργα για την υδροδότησή του.

47 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήσεις!

Τέλος, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας ανέλυσε όλες τις χρηματοδοτήσεις στις οποίες έχει ενταχθεί ο δήμος κατά την τριετία 2019-2022. Με στοιχεία και αποφάσεις παρουσίασε αναλυτικά τα τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά εργαλεία και είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, είτε δημοπρατούνται.

Αναλυτικά αναφέρθηκε:

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ): 3.970.000€ (αντιπλημμυρικά και οδοποιίες)

Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ»: 1.660.680€ (αφορά σε 9 έργα, αθλητικά, σχολείων, παιδικών χαρών, προμήθειας μηχανημάτων, απορριμματοφόρων κ.λπ.)

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: 10.723.474€. Εδώ ο δήμαρχος στάθηκε λίγο για να μιλήσει για το μεγάλο έργο  της ύδρευσης που έχει χρηματοδοτηθεί με 7 περίπου εκατομμύρια από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και βρίσκεται στην φάση της δημοπράτησης. Το έργο που περιλαμβάνει 5 υποέργα αφορά: 1. Στην προμήθεια ηλεκτρικών υδρομέτρων και τηλεμετρίας για τον έλεγχο διαρροών και την ακριβή καταγραφή της κατανάλωσης. 2. Στην αλλαγή του δικτύου ύδρευσης (αμιαντοσωλήνες) στο Βοχαϊκό 3. Σε αλλαγή δικτύου αμιαντοσωλήνων όπου απαιτείται και σε υποδομές ύδρευσης στο Κοκκώνι 4. Στη σύνδεση των δικτύων Ζευγολατιού και Βραχατίου για τον καλύτερο έλεγχο της ύδρευσης και την κατανομή των υδάτων και τέλος 5. Στην κατασκευή αγωγού Βασιλικού – Βέλου ώστε να δημιουργεί η τεχνική προϋπόθεση για την σύνδεση του δήμου Βέλου-Βόχας με το δίκτυο της Στυμφαλίας. Το τελευταίο υποέργο θεωρείται κορυφαίο έργο υποδομής για την ύδρευση και την υλοποίηση του στόχου λήψης νερού από το υδρογεωλογικό σύστημα Ζήρειας – Στυμφαλίας – Ασωπού.

Επίσης, άλλες χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι η αποπεράτωση του δημαρχείου στο Ζευγολατιό (2.950.000€), ο ψηφιακός μετασχηματισμός/smart cities 1.178.000€ καθώς και το ψηφιακό μουσείο που υλοποιείται στο πλαίσιο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η συνεργασία με την Περιφέρεια

Ο Αννίβας Παπακυριάκος αναφέρθηκε στα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει ο δήμος από τα προγράμματα της Περιφέρειας εξηγώντας παράλληλα ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι αποφάσεις άλλων περιφερειακών κέντρων, ούτε χαρίζονται, ούτε αποτελούν πολιτική κάποιου άλλου φορέα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμίσουμε δύο πράγματα ως σχόλιο:

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία υλοποιεί το ΕΣΠΑ σε περιφερειακό επίπεδο, «ανοίγει» προσκλήσεις, που αφορούν χρηματοδοτήσεις διαφόρων έργων υποδομής κι εκεί ο δήμος και ο κάθε δήμος που επιθυμεί να ενταχθεί πρέπει να καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο έργου, ο οποίος αξιολογείται και αναλόγως δίνονται ή όχι τα χρήματα. Συνεπώς, ο αντιπολιτευτικός λόγος που διακινείται τον τελευταίο καιρό περί «δημάρχου Νίκα» και έργων αποκλειστικά της Περιφέρειας, προφανώς και ουδεμία βάση έχει, ενώ όσοι τον αναπαράγουν αν μη τι άλλο, δείχνουν ξεκάθαρα έλλειψη γνώσης και αντίληψης, για το πώς λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση και ποια είναι η σχέση και η συνεργασία α΄ και β΄ βαθμού. Και όπως πάντα η ημιμάθεια παραμένει χείριστη της αμάθειας. Ενίοτε βέβαια η ημιμάθεια γίνεται και επικίνδυνη. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα.

Ο δήμαρχος, λοιπόν, αναφερόμενος στα έργα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου, εξήγησε ότι ξεπερνούν τα 6,5 εκατ. ευρώ αυτά που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται ενώ άλλα 4 εκατομμύρια είναι υπό δημοπράτηση. Τέλος, υπάρχουν και μια σειρά από έργα τα οποία είναι ώριμα μελετητικά και τα οποία προτείνονται για ένταξη και αφορούν ύδρευση, ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και τους κόμβους της Παλαιάς Εθνικής οδού.

Από το Πράσινο Ταμείο οι χρηματοδοτήσεις αφορούν σε έργα υποδομών για την καθαριότητα, τους κοινόχρηστους χώρους (πλατεία Ζευγολατιού), σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας κ.λπ. ύψους 460.000€, ενώ όπως εξήγησε στο τέλος της παρουσίασης ο Αννίβας Παπακυριάκος κάθε χρόνο από τον δήμο με ιδίους πόρους εκτελείται ένα αξιόλογο τεχνικό πρόγραμμα.

Το όραμα και η επόμενη μέρα

Κλείνοντας, την παρουσίασή  του ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας κάλεσε τους δημότες κοντά του να συστρατευθούν στην προσπάθεια που γίνεται να αλλάξει ο δήμος οριστικά και να χαράξει ξεκάθαρη αναπτυξιακή πορεία. Μίλησε για την συνέπεια με την οποία έχει υπηρετήσει το ρόλο του και τόνισε πολλές φορές ότι από τον ίδιον οι δημότες θα ακούσουν μόνο τις αλήθειες και ό,τι πραγματικά συμβαίνει, χωρίς πολιτικές εμπάθειες και ακροβατισμούς.

«Μαζί Συνεχίζουμε», υπογράμμισε ο Αννίβας ολοκληρώνοντας την ομιλία του και δημιουργώντας ένα κλίμα ενθουσιασμού και ικανοποίησης από τους παριστάμενους που καταχειροκρότησαν όρθιοι τον δήμαρχο Βέλου-Βόχας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.