ΑΠΟΨΕΙΣ

Οινοτουρισμός – Τουρισμός 365 ημερών και βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη: Το μεγάλο στοίχημα για την Κορινθία μας

της Έλενας Κονομόδη, Υπ. Βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αναμφίβολα, τα τοπικά οινοποιεία της χώρας μας και οι προορισμοί του κρασιού απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της τουριστικής μας ανάπτυξης, αφού είναι κρίσιμο συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες. Αντίστοιχα στον νομό μας, την Κορινθία, η στοχευμένη  τουριστική αξιοποίησή τους μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στην τοπική κοινωνία.

Η οινοπαραγωγή συνιστά μια ασυγκρίτως πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση  που προέρχεται από την Αρχαιότητα, αλλά και τη Μυθολογία μας, η οποία φτάνει ως τις μέρες μας. Τα δε τοπικά οινοποιεία που λειτουργούν στην ελληνική ύπαιθρο προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες γευσιγνωσίας, αλλά και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, μέσω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν.

Η ανάπτυξη του ελληνικού οινοτουρισμού και του οινοτουρισμού της Κορινθίας μας αντιστοίχως,  μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων και συχνά οικογενειακών επιχειρήσεων, την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην επαρχία, αλλά  και εν γένει  στην αποκέντρωση που αποτελεί επίσης ένα ζητούμενο για τον τόπο μας.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ανάγκη για τουριστική αξιοποίηση των «διαδρομών του κρασιού» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους , προκειμένου να πετύχουμε το στοίχημα του «τουρισμού των 365 ημερών». Τα ανοιχτά και επισκέψιμα  όλες τις εποχές του χρόνου οινοποιεία  αποτελούν εργαλείο της κατά τόπο ανάπτυξης. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός σε όλες τις αξιόλογες προσπάθειες των οινοπαραγωγών και των οινοποιείων για εξωστρέφεια και διεθνή αναγνώριση μέσω των εξαγωγών, αλλά και της προσέλκυσης τουριστών από όλον τον πλανήτη!

Η χώρα μας διακρίνεται παγκοσμίως για τις τουριστικές τις υπηρεσίες και το τουριστικό της προϊόν, ο δε τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση. Είναι όμως αυτό αρκετό στην εποχή μας που δημιουργούνται νέες ανάγκες και απαιτούνται νέες υποδομές; Μήπως είναι αναγκαίο ένα νέο και σύγχρονο εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό, ιδίως κατόπιν της παραδοχής ότι ο τουρισμός τείνει να γίνει μια ανελαστική οικονομική ψυχοκοινωνική δραστηριότητα;

Το  μόνο βέβαιο, το οποίο έχει ήδη  επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  είναι ότι είναι απαραίτητος ένας ανασχεδιασμός  της στρατηγικής μας για τον τουρισμό επάνω στη  στόχευση για βιώσιμη, ευφυή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Δυστυχώς το  σημερινό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης μόνο βιώσιμο δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Ενώ ο ελληνικός τουρισμός έχει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές για περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη, η υψηλή συγκέντρωση σε μικρές χωρικές ενότητες και κυρίως τους θερινούς μήνες δεν αφήνει περιθώρια για βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιπλέον, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου, ιδίως από την εποχή του covid και μετά, είναι αναγκαίο να μεριμνήσουμε ώστε κανένας πολίτης του κόσμου να μη μείνει πίσω, ιδίως οι άνθρωποι με αναπηρία. Όπως έχει τονιστεί από την αρμόδια Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη να ταξιδέψουν και να ισορροπήσουν μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουν.

Τέλος, ειδικότερα ως προς τη χώρα μας κρίνεται σημαντικότατης σημασίας η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουρισμού, οι οποίες δυστυχώς έχουν αποκλειστεί από χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και η προστασία των εργαζομένων του τουρισμού, με στόχο τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης τους. Η ανάπτυξη του τουρισμού με όρους βιωσιμότητας και συμπερίληψης αποτελεί στοίχημα για την ευρύτερη ανάπτυξη και της χώρας και του τόπου μας, της Κορινθίας!

Ο κλάδος λοιπόν, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μιλούν από μόνα τους για όσα εκπροσωπεί η παράδοση και η πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας μας και ο Οινοτουρισμός ως πεδίο μπορεί να μετατραπεί σε μια πολυσήμαντη καλλιέργεια με πολλά και ανεκτίμητα οφέλη για τη χώρα και ιδίως την Κορινθία μας. Μπορούμε, αρκεί να το θέλουμε!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.