ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή ΝΔ Κορινθίας Κώστα Κόλλια, σχετικά με την επίσπευση των εργασιών για την επαναλειτουργία της διώρυγας της Κορίνθου

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κόλλιας, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αναφερόμενος στη Διώρυγα της Κορίνθου,  ενός από τα πιο εμβληματικά έργα που επιτελέστηκε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο Βουλευτής εξαίρει τη σπουδαιότητα του καναλιού τόσο για την ευρύτερη περιοχή του Νομού Κορινθίας όσο και για το σύνολο της χώρας. Ταυτόχρονα δε αναφέρεται στην άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας της Διώρυγας, αφού παραμένει κλειστή μέχρι και σήμερα, λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Μάλιστα, ο κ. Κόλλιας δεν παραλείπει να συγχαρεί προσωπικά τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς για πρώτη φορά από το 1893 πρόκειται να πραγματοποιηθούν τόσο εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του καναλιού.

Υπογραμμίζει, όμως, την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ως προς την εκτέλεση των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν για την αποκατάσταση της λειτουργίας της Διώρυγας, προτείνοντας το διαχωρισμό και την εκτέλεση των έργων σε δύο χρονικές περιόδους – πριν και μετά το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους. Όπως υποστηρίζει ο κ. Κόλλιας, μια τέτοια ενέργεια δεν θα πλήξει περαιτέρω τον τουρισμό και τα έσοδα από τη ναυσιπλοΐα.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το ποια είναι η θέση του στο εν λόγω ζήτημα, εάν προτίθεται να αναθέσει ξεχωριστά και με επείγουσες διαδικασίες τις εργασίες αποφόρτισης και διάνοιξης για το ταχύτερο άνοιγμα της Διώρυγας, καθώς και εάν εξετάζει τη δυνατότητα διαχωρισμού των επιμέρους εργασιών πριν και μετά το καλοκαίρι του 2022, ώστε τουλάχιστον να διασφαλιστεί η λειτουργία της Διώρυγας κατά τους θερινούς μήνες.

E Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή.

Θέμα: «Μελλοντικές ενέργειες για την ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών στη Διώρυγα της Κορίνθου».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Κατά γενική ομολογία το τεχνικό έργο της Διώρυγας της Κορίνθου αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία έργα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, καθώς προάγει τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.

    Υπό το πρίσμα αυτό, η Διώρυγα της Κορίνθου αδιαμφισβήτητα λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή του Ισθμού, αλλά και για το σύνολο της εθνικής μας οικονομίας. 

    Κύριε Υπουργέ, είμαι ευτυχής διότι ένα έργο του 19ου αιώνα, το οποίο θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τον Νομό αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα, πρόκειται να τεθεί σε επαναλειτουργία, έπειτα από τις πρόσφατες καταπτώσεις που σημειώθηκαν εξαιτίας της αποσάθρωσης των πετρωμάτων.  

    Η Διώρυγα της Κορίνθου παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστή, ωστόσο οι προκαταρκτικές εργασίες όσον αφορά τις μελέτες έχουν ήδη αρχίσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μάλιστα, το γεγονός ότι θα εγκατασταθεί ένα πλήρες σύστημα γεωτεχνικής παρακολούθησης που θα επιδεικνύει πιθανά νέα προβλήματα σε σημεία της Διώρυγας, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές μεγάλες ζημιές που θα μπορούσαν να διακόψουν την απρόσκοπτη λειτουργία της.

    Θέλω προσωπικά να σας συγχαρώ, κύριε Υπουργέ, καθώς είναι η πρώτη φορά, από το 1893 που πρωτολειτούργησε η Διώρυγα, που πρόκειται να εκτελεστούν τόσο εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του καναλιού.

  Πλην όμως, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ως προς την εκτέλεση των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν για την αποκατάσταση της λειτουργίας της, καθώς τέτοιου είδους διαδικασίες υλοποίησης έργων αποκατάστασης συχνά καθυστερούν λόγω της πολυπλοκότητάς τους.

     Προς τούτο, κρίνεται αναγκαίο να επισπευθούν οι εργασίες τουλάχιστον για το τμήμα εκείνο της Διώρυγας που είναι απαραίτητο για το ταχύτερο δυνατό άνοιγμά της στη ναυσιπλοΐα. Στην περίπτωση αυτή, φρονώ ότι εάν αυτές οι επείγουσες εργασίες εκτελεστούν πριν το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους, η Διώρυγα θα μπορεί να παραδοθεί σε λειτουργία, χωρίς κανένα πλήγμα για τον τουρισμό και τη ναυτιλία μας, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν. Αντίστοιχα, οι εργασίες αποκατάστασης του υπόλοιπου τμήματος της Διώρυγας είναι δυνατό να εκτελεστούν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες του 2022, καθόσον το διάστημα αυτό η τουριστική κίνηση είναι εμφανώς πιο μειωμένη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Ι. Ποια είναι η θέση σας για το εν λόγω ζήτημα ;

ΙΙ. Προτίθεστε να αναθέσετε ξεχωριστά και με επείγουσες διαδικασίες τις εργασίες αποφόρτισης και διάνοιξης ώστε να επαναλειτουργήσει η Διώρυγα το συντομότερο δυνατό, όπως κατ΄ επανάληψη έχει γίνει στο παρελθόν;  

ΙΙΙ. Εξετάζεται η δυνατότητα οι εργασίες αποφόρτισης και σταθεροποίησης των πρανών να διαχωριστούν και να εκτελεστούν πριν και μετά το καλοκαίρι του 2022 αντίστοιχα, ώστε τουλάχιστον να διασφαλιστεί η λειτουργία της Διώρυγας κατά τους θερινούς μήνες;

Με τιμή

Ο ερωτών βουλευτής ΝΔ Ν. Κορινθίας

Κωνσταντίνος Κόλλιας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.