ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντιδράσεις από την Πνευματική Στέγη Ζευγολατιού

Με δύο επιστολές η πρόεδρος και τα μέλη της «Πνευματικής Στέγης» εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την επιστολή του κ. Χρήστου Παπαγκίκα που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1η

Κύριε Διευθυντά
Στο φύλλο της εφημερίδας σας του Β 15νθήμερου Σεπτεμβρίου 2013, στις μικρές ειδήσεις σελίδας 8, υπάρχει μια επιστολή προς εσάς υπογεγραμμένη, με τίτλο Πολιτιστικός απολογισμός εκδηλώσεων του Δήμου μας.
Μια επιστολή άκρως προκλητική με μια απαράδεχτη κριτική, για τα πολιτιστικά Δρώμενα του Δήμου μας, από τον υπογράφοντα, που είχαμε κάποια χρόνια να τον δούμε και να τον ακούσουμε….μήπως αυτό δεν είναι τυχαίο.
Εις απάντηση λοιπόν αυτής της απαράδεκτης επιστολής που προσβάλει και απαξιώνει όλους τους Πνευματικούς και Πολιτιστικούς φορείς του Δήμου μας, που με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, και χωρίς καμιά οικονομική στήριξη από την πολιτεία, με μόνα όπλα την επιμονή το μεράκι της προσφοράς και την αγάπη για τον τόπο και την δημιουργία πολιτισμού σε όλους τους τομείς, που προσπαθούν και αγωνίζονται να προσφέρουν από το περίσσευμα της καρδιάς τους, ο καθένας όπως μπορεί, για την αναβάθμιση του τόπου μας.
Ο Πολιτισμός επιμένω να φωνάζω, αποτελεί την πεμπτουσία της ζωής και αυτός πρώτιστα καθορίζει την ιστορική διάρκεια κάθε Λαού.
Με τη λέξη Πολιτισμός, εννοούμε το βασικό σύνολο των υλικών και Πνευματικών αξιών που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο στη διάρκεια της μακράς ιστορικής πορείας του.
Και άλλη μια φορά τονίζω ότι είναι ευχής έργον, που υπάρχουν αυτοί οι Πνευματικοί και Πολιτιστικοί φορείς, που διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην δημιουργία πολιτισμού, σε όλους τους τομείς, και μαθαίνουν στα παιδιά τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τον πολιτισμό της πατρίδας μας, που είναι η κληρονομιά μας, και όλο μας το [Βιός ] .
Έτσι υπάρχει ελπίδα να διασώσουμε και να διατηρήσουμε την Ελληνικότητά μας και την ταυτότητά μας σαν Έθνος.
Σε κάποιους λοιπόν νεοκουλτουριάρηδες αποτελεί πραγματικά φαινόμενο δύσκολο να εξηγηθεί η τρομερή επιμονή του λαού να διατηρεί, να διαιωνίζει, αλλά και να συνεχίζει δημιουργικά την τέχνη και τις παραδόσεις του.
Εδώ θέλω να τονίσω, και αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις Ελληνικής Παράδοσης όσων Συλλόγων διοργάνωσαν, ότι τα στοιχεία της παλιάς και νεότερης Ελληνικής Παράδοσης, και κυρίως ο ζωντανός λαϊκός πολιτισμός, αποτελούν την παρακαταθήκη και την καινούρια δημιουργική έκφραση στο πολιτιστικό επίπεδο.
Σταματώ εδώ τις θεωρίες και δίνω απαντήσεις στα αναφερόμενα της επιστολής του κυρίου Παπαγκίκα που κάνει κριτική στα πολιτιστικά Δρώμενα του Δήμου [αλήθεια αυτός τί προσέφερε στο Δήμο] που αναφέρεται σε γορουνοφαγία, γουρουνοπώλεις ζυθοποσία και ήμαρτον σε ένα εκρηκτικό δίδυμο που σκοτώνει όπως τονίζει ΓΟΥΡΟΥΝΙ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, αυτό τον τίτλο δίνει ο εκλεπτυσμένος αυτός κύριος στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Παράδοση λοιπόν είναι ο χορός, το τραγούδι, η μουσική, οι μουσικοί, οι χορευτές, οι άνθρωποι που συμμετέχουν, το τραπέζι, οι καρέκλες που κάθονται αυτοί που τρώνε, πίνουν και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, όλα αυτά είναι παράδοση χρόνων.
Και όσο για το καημένο το γουρούνι όπως το λέει ο εκλεπτυσμένος κύριος, συνδέεται και αυτό με την παράδοση, αφού σύμφωνα με την Λαογραφία και τα έθιμα των Ελλήνων αυτό το ζώο που τόσο περιφρονητικά αναφέρει στην επιστολή του αυτός ο ευγενικός κύριος, ήταν και είναι το επίσημο φαγητό των Χριστουγέννων, και όχι το έθιμο της ξένης κουλτούρας η Γαλοπούλα.
Αλλά ανεξάρτητα από όλα αυτά, στο Δήμο μας οι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Φορείς δημιούργησαν και δημιουργούν πολιτισμό και αθλητικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις εικαστικές, Θεατρικές παραστάσεις, ποδηλατοδρομίες κ.λ.π. τα οποία όλα αυτά άφησαν αυτόν τον μεγάλο άνθρωπο του… πολιτισμού αδιάφορο.
Κλείνοντας αυτή την επιστολή κύριε Διευθυντά, θέλω να επισημάνω τα εξής.
Πώς να πάει αυτός ο τόπος μπροστά όταν κάποιοι ακόμα και σήμερα στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, και που όλα τείνουν να εξαλειφθούν, αξίες παραδόσεις
Προσφορές ανθρώπων στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, σνομπάρονται με τόσο προκλητικό τρόπο, από κάποιους που κάθονται αναπαυτικά στο σπίτι τους και αφού, δεν μπορούν οι ίδιοι να κάνουν κάτι για τον τόπο τους, έχουν το θράσος να μιλούν για γουρούνια τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και δημοσιεύουν υβριστικές επιστολές και απαξιώνουν δημιουργικές πρωτοβουλίες. Ακόμα αυτός ο οποίος που ποτέ δεν έχει προσφέρει στον τόπο του ούτε ένα λιθαράκι, μένοντας μακριά και απομονωμένος στο κόσμο του που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του, απαγορεύεται και δεν μπορεί να κάνει κριτική για πολιτιστικά Δρώμενα του Δήμου και πολύ περισσότερο για Πολιτιστικό απολογισμό, λες και είναι αυτός που έχει αποχτήσει εκτός από το επάγγελμά του και τον τίτλο του κριτή του Δήμου μας. Δεχόμαστε κριτικές μόνο από αυτούς που προσφέρουν και έχουν προσφέρει στην κοινωνία μας και ζουν δίπλα μας, βιώνοντας όλα τα προβλήματα του τόπου.
Όσο για μας τους ανθρώπους του πολιτισμού, που έχουμε ματώσει πονέσει και δημιουργήσει χρόνια τώρα για την αναβάθμιση του τόπου που ζούμε, μεγαλώνοντας τα παιδιά μας που και αυτά με την σειρά τους έμαθαν και μαθαίνουν να ζουν με αυτό τον τρόπο, να έχουν σεβασμό στον άνθρωπο, να πατούν γερά τα πόδια τους στη γη και να προσφέρουν στην κοινωνία, έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε παρόντες στο χωριό μας, να θαυμάζουμε το μεγαλείο μιας ταπεινότητας από την ταπεινότητα ενός Μεγαλείου…
Με τιμή, η Πρόεδρος
της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ
Ελένη Λιμιάτη

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2η

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά.
Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας σας, σελίδα 8 στις μικρές ειδήσεις, μια κατάπτυστη επιστολή από τον κ. Παπαγκίκα στην οποία κάνει πολιτιστικό απολογισμό όπως γράφει, για όλα σχεδόν τα πολιτιστικά Δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στο Δήμο μας.
Αναφέρει ότι συνοδεύονταν από άκρατη γουρουνοφαγία και ζυθοποσία, και αποκαλεί συμπαθή τάξη γουρουνοπωλών, τους ανθρώπους εκείνους που ήσαν χορηγοί, και πρόσφεραν φιλοξενία στους ξένους επισκέπτες στον τόπο μας.
Όσον αφορά τον Σύλλογό μας, ο γνωστός Γουρουνοπώλης, όπως αυτός ο κύριος αποκαλεί τον χορηγό μας, πρόσφερε φιλοξενία σε 380 παιδιά ξένων και Ελληνικών συγκροτημάτων με τα συμπαθή γουρούνια, και όχι χαβιάρι και αστακούς όπως ίσως θα σερβίρεται ο εν λόγω κύριος, τα οποία γουρούνια όπως αναφέρει, είναι τα μόνα που βγήκαν νικητές, υπονοώντας ίσως ότι ο πολιτισμός έχασε.
Ο μόνος που έχασε όμως είναι αυτός, που για μας δεν υπάρχει, οι νέοι μας δεν τον γνωρίζουν και προσπαθούν να θυμηθούν την φυσιογνωμία του, αφού ποτέ δεν τον έχουμε δει στον τόπο μας, και πολύ περισσότερο στα πολιτιστικά μας Δρώμενα.
Πρέπει να μάθει, ότι κάθε καλοκαίρι το Ζευγολατιό γίνεται πολιτιστικό κέντρο, και Μουσικοχορευτικά Σύνολα από όλη την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού, βρίσκονται και φιλοξενούνται εδώ, γίνονται Πρεσβευτές Ειρήνης και Φιλίας, στέλνοντας προς τα έξω μηνύματα αγάπης, Συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, που προφανώς είναι άγνωστα προς αυτόν τον κύριο, αφού ζει στον δικό του όπως νομίζει… αριστοκρατικό του κόσμο. Να μάθει λοιπόν ότι το Ζευγολατιό έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα και σε 75 ξένες χώρες, που μέχρι τώρα έχουν φιλοξενηθεί εδώ, από τον Σύλλογό μας, τους κατοίκους του Ζευγολατιού, και τους συμπαθείς γουρουνοπώλες, όπως τους αποκαλεί. Την συμπαθή τάξη των γουρουνοπωλών, όπως ο ίδιος αναφέρει. Αλήθεια αυτός σε ποια τάξη κατατάσσει τον εαυτό του; Προφανώς στους Πατρίκιους και τη συμπαθή τάξη, πού; Μήπως στους Πληβείους; Αναρωτιόμαστε άραγε σήμερα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που ζουν ανάμεσα μας.
Η ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ αγαπητέ κύριε βρίσκεται αλλού, και μάθε ακόμα, ότι άνθρωποι που ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους, χωρίς να προσφέρουν τίποτε σε αυτό τον τόπο που ζουν, καλό θα είναι να μη μιλούν και να λουφάζουν στο… πολυτελές καβούκι και στο δήθεν περιβάλλον που είναι καταχωνιασμένοι.
Από πού και ως πού αυτός ο κύριος θυμήθηκε τον πολιτισμό και αναδύθηκε εκ του πουθενά, να κάνει κριτική σε Συλλόγους που προσφέρουν και δημιουργούν στον τόπο τους. Τον παρακαλούμε να συμμαζέψει την σκέψη του, να κατέβει από το γυάλινο βάθρο του που νομίζει ότι βρίσκεται, και αν δεν του αρέσουν αυτά που δημιουργούν οι Σύλλογοι οι νέοι του Δήμου μας, να έρθει αυτός και να δείξει σε όλους μας πώς πρέπει να λειτουργούμε και να μας υποδείξει τι μενού να προσφέρουμε στον κόσμο που φιλοξενούμε εκτός από γουρούνι. Από κάτι τέτοια ο κόσμος έχει σιχαθεί και πολύ περισσότερο οι Νέοι και δεν θέλουν να ανακατεύονται στα κοινά.
Εμείς αφού διαβάσαμε την τόσο… καλαίσθητη σε εκφράσεις επιστολή του, γελάσαμε αλλά συγχρόνως και λυπηθήκαμε, που υπάρχουν ακόμα τέτοια κατάλοιπα στην κοινωνία απωθημένων, και του αφιερώνουμε την παροιμία του σοφού Λαού μας,
Όσα δεν φτάνει η Αλεπού, τα αφήνει κρεμαστάρια….
Ευχαριστούμε πολύ την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ πολιτών, και τον κύριο Χρήστο Βαλασόπουλο που ήταν Χορηγός επικοινωνίας στις εκδηλώσεις του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ και όχι μόνο, που διοργάνωσε η ΣΤΕΓΗ στο Ζευγολατιό.
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.
ΤΟ Δ. Σ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ
ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.